Διυπουργική για την περιστολή των δαπανών

Σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, ώστε μέσα σε 10 ημέρες να έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2013- 2014.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα επιδοθούν στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, θα εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και για τον λόγο αυτό, εννέα υπουργοί και ένας υφυπουργός εξέτασαν την Πέμπτη, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς των υπουργείων.

Οι υπουργοί εξέτασαν κωδικό κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη τις πιστώσεις του αναθεωρημένου προϋπολογισμού του 2012.Στο τραπέζι τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, απολύσεις, μισθοί στις ΔΕΚΟ, αλλά και άλλες λειτουργικές δαπάνες. Έως τις 23 τού μήνα η κυβέρνηση πρέπει να έχει να παρουσιάσει στην τρόικα τα 11,5 δις ευρώ μέτρων για τη διετία 2013-14.

Η σύσκεψη θα συνεχισθεί την Παρασκευή σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισαν κυβερνητικοί παράγοντες μετά τη σύσκεψη, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ το ΔΝΤ δεν δείχνει διατεθειμένο να διαπραγματευθεί όρους του δανειακού προγράμματος, η Αθήνα ήδη έχει ζητήσει από τον Πολ Τόμσεν να τεθούν λίγα και όχι βάρβαρα για τους πολίτες προαπαιτούμενα εν όψει της επανόδου των τροϊκανών στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, στα συμπεράσματα που θα παρουσιάσει στην Ουάσινγκτον το τεχνικό κλιμάκιο αναφέρεται πως, αν και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα, διαπιστώνονται μεν καθυστερήσεις και στόχοι που έχουν χαθεί, αλλά και στόχοι που έχουν επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου