CITIGROUP: Νέες προβλέψεις για επιστροφή στη δραχμή το 2013...

Την Ελλάδα εκτός ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της «βλέπει» η Citigroup, που εξακολουθεί να θεωρεί άλυτο το ελληνικό πρόβλημα... δίνοντας πιθανότητες 50% - 75% στο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη στις αρχές του επόμενου έτους. Ο διεθνής οίκος προχωρά σε δραματικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εάν η χώρα υιοθετήσει νέο νόμισμα, με ύφεση άνω του 10% το 2013, ανεργία στο 29%, πληθωρισμό στο 15% και εκτόξευση του χρέους στο 437,3% του ΑΕΠ. Σε νέα της έκθεση η Citigroup, εκτιμά τα εξής:

Η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να επαναφέρει το έλλειμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ, αλλά είναι απίθανο να συμφωνήσει σε αίτημα της ελληνικής πλευράς για ουσιαστικές αλλαγές στο Μνημόνιο.

Η αντιπαράθεση που θα προκύψει αναμένεται να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων από την τρόικα, αλλά ακόμη και εάν η επόμενη δόση εκταμιευθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, η πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί ακόμη και σε ένα ελαφρώς τροποποιημένο Μνημόνιο πιθανόν θα αποκλείσει τις επόμενες εκταμιεύσεις.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευ Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, το ευρωσύστημα αλλά και το ελληνικό ELA θα σταματούσε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την ΟΝΕ, επιβάλλοντας ελέγχους σε κεφάλαιο, συνάλλαγμα, καταθέσεις αλλά και προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν.

Θεωρεί πως χρειάζονται τρεις απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ:
1. Ριζική αλλαγή στη θεσμική και πολιτική κατάσταση.

2. Επίδειξη ικανότητας στην εφαρομογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων.

3. Μέτρα λιτότητας ακόμη και εάν η τρόικα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις.
Ακόμη όμως και εάν η χώρα μείνει στην ΟΝΕ, ο οίκος υποστηρίζει πως θα απαιτηθεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να συναινέσουν στην παροχή χρηματοδότησης και η ΕΚΤ στη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου