Oι προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να είναι συνεπείς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις!

Οι προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης αποτελούν το σχέδιό της για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά παράλληλα, πρέπει να προσφέρουν και ένα όραμα για το μέλλον... Επομένως, εν μέσω κρίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι προγραμματικές του δηλώσεις έχουν μεγάλη σημασία και για έναν πρόσθετο λόγο: η κυβέρνησή του στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών κομμάτων, τα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα και σε καίρια ζητήματα.

Έχει, κατά συνέπεια, ενδιαφέρον και η αρχιτεκτονική της σύγκλισης, αλλά και οι συμβιβασμοί που την κατέστησαν εφικτή.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, οι πολίτες στον Πρωθυπουργό θα πιστώσουν την επιτυχία ή θα του χρεώσουν την ενδεχόμενη αποτυχία. Θα είναι, επομένως, δική του η ευθύνη, αν θυσίασε πολλά, από εκείνα που περίμεναν οι πολίτες που τον ψήφισαν να κάνει.

Με δεδομένες τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης θα πρέπει:

Πρώτον, να συνάδουν με το κοινό αίσθημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά να περιγράφουν, με τη γλώσσα της αλήθειας, την πραγματική κατάσταση της χώρας. Μας είπαν πολλά ψέματα τα τελευταία χρόνια. Ήρθε ο καιρός για αλήθειες.

Δεύτερον, να είναι συνεπείς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει μια ακόμα διάψευση ελπίδων και προσδοκιών. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της συγκατοίκησης ήταν αναγκαίες κάποιες υποχωρήσεις, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να φανεί ανακόλουθος με βασικές του θέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω:

- Την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου,

- Την κατάργηση του νόμου Ραγκούση,

- Την εξεταστική για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο,

- Το όχι σε νέους φόρους και περικοπές μισθών,

- Την αποκατάσταση αδικιών κ.λ.π.

Τρίτον, να προσφέρουν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Η κοινωνία έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής της και δεν μπορεί άλλο. Για αυτό και χρειάζεται να ξέρει που βαδίζει. Οι θυσίες έχουν νόημα όταν φέρουν αποτέλεσμα και δεν πάνε στο βρόντο.

Τέταρτον, να δημιουργήσουν την αίσθηση μιας νέας αρχής. Αυτό που τα τελευταία χρόνια αποκαλούμε «νέα μεταπολίτευση». Η «νέα μεταπολίτευση» πρέπει να φέρει και μεγάλες θεσμικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις. Στην κατάρρευση της οικονομίας μας, τα μέγιστα συνετέλεσε και το σαθρό θεσμικό μας πλαίσιο που ανέχθηκε τη διαφθορά, βράβευσε τη μετριότητα, παγίδευσε τις δημιουργικές δυνάμεις και στηρίχθηκε στις πελατειακές σχέσεις.

Πέμπτον, να περιλαμβάνουν μέτρα που θα δίνουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Εκείνα τα «μέτρα ανάσα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους» δεν πρέπει να μείνουν προεκλογικές διακηρύξεις.

Έκτον, να στείλουν ένα μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτητα σε μεγάλες τομές. Αρκετά μας ειρωνεύτηκαν, αρκετά μας συκοφάντησαν. Καιρός ν’ αρχίσει η εθνική μας αντεπίθεση.

Έβδομον, να μας αιφνιδιάσουν ευχάριστα με το ρεαλισμό και την τόλμη τους. Εδώ και τρία χρόνια ο ελληνικός λαός συνηθίζει καθημερινά τις δόσεις τις καταστροφής. Είναι πλέον πολλοί αυτοί που δεν ελπίζουν σε τίποτα. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αλλάξει αυτή την αίσθηση της εθνικής αποτυχίας. Η νέα εθνική μας αποστολή είναι να υπερβούμε την κρίση και να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Θα το επαναλάβω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει μόνο μια εναλλακτική: να πετύχει. Η αποτυχία όχι μόνο δεν συγχωρείται, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημάνει την οριστική χρεοκοπία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πράγματα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και πολλά πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε άσκοπες σκιαμαχίες ή στείρες αντιπαραθέσεις με μικροπολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να παράγει έργο. Και επειδή ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πολύ, το έργο αυτό πρέπει να παραχθεί άμεσα.

Στην τιτάνια αυτή προσπάθεια και η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην πατρίδα.

Κανένας δεν δικαιούται πλέον να κρυφτεί και όλοι το ξέρουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου