Reuters: Επανέρχεται το θέμα νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους

Διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο της "ύστατης προσφυγής" για την περαιτέρω απομείωση του χρέους της Ελλάδας και την ταυτόχρονη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη... με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ένα σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν στη διαγραφή μεγάλου μέρους της αξίας των ελληνικών χρεογράφων βάσει ενός δεύτερου σχεδίου "διάσωσης" που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, αλλά αυτό κρίνεται πλέον ότι δεν ήταν αρκετό και συζητείται περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στόχος είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά ακόμα 70-100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους κρατών-μελών της ευρωζώνης που είναι ενήμεροι για όσα συζητούνται. Σε μια τέτοια περίπτωση, το χρέος της Ελλάδας θα μειωνόταν σε περίπου 100% του ετήσιου ΑΕΠ της, που θεωρείται πολύ περισσότερο βιώσιμο.

Αυτό θα απαιτούσε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να δεχθούν να υποστούν ζημίες και ενδέχεται επίσης εθνικές κυβερνήσεις να δεχθούν να επωμιστούν μέρος της ζημιάς.

Η επιλογή την οποία φέρεται ότι προτιμά η ΕΚΤ είναι το κόστος να το επωμιστούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις τράπεζες αυτές, αλλά και η ίδια, μπορεί να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου