Rheinische Post: «Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα»

Η εφημερίδα Rheinische Post σημειώνει ότι οι όροι με τους οποίους ενέκρινε χθες το γερμανικό κοινοβούλιο την βοήθεια για τις ισπανικές τράπεζες δεν είναι οι πιο ικανοποιητικοί από γερμανική σκοπιά... ωστόσο, όπως σχολιάζει, «κατά τα άλλα η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Είναι μία πιο φιλοευρωπαϊκή χώρα, με κυβέρνηση ικανή να δράσει, μία λειτουργική (φορολογική) διοίκηση, βιομηχανικούς πυρήνες και μία ισχυρή βιομηχανία παροχής υπηρεσιών. Γι’ αυτό το λόγο κυρίως τα δισεκατομμύρια των Γερμανών φορολογουμένων για την Ισπανία γεμίζουν ένα βαρέλι με πάτο και δεν εξαφανίζονται σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο» καταλήγει η RP.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ισπανία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ως εξής: «Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Αυτή ήταν η πρόταση που επιστράτευσαν οι Ισπανοί από τότε που ξέσπασε η ευρωκρίση, σαν ένα ρητό. Με αυτό εννοούσαν πάντα ότι η Ισπανία είναι μία σταθερή χώρα με λειτουργικούς θεσμούς και με ασύγκριτα ισχυρότερη οικονομική βάση. Ειπώθηκε ότι η Ισπανία δεν εξαπατά ούτε τους εταίρους της, ούτε άλλους. Τώρα η κρίση μπαίνει στον πέμπτο χρόνο. Η χώρα πήρε αναρίθμητα μέτρα αναδιάρθρωσης, έκανε περικοπές στον προϋπολογισμό και ανέβασε τους φόρους. Ωστόσο η σύγκριση με την Ελλάδα δε σταματά».

Η εφημερίδα του Μονάχου προσθέτει: «Η Ισπανία δε δίνει στην πραγματικότητα αφορμές για δραματοποίηση, όμως η κοινωνική ειρήνη είναι εύθραυστη. Οι αγανακτισμένοι συμφιλιώθηκαν με τα συνδικάτα. Δε υπάρχει κανένας θεσμός του δημόσιου βίου που να μην έχει πληγεί από ισχυρή κρίση εμπιστοσύνης. Το παλάτι, η πολιτικοί, η οικονομική ελίτ, η δικαιοσύνη, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης υπέστησαν δραματική απώλεια κύρους. Η Ισπανία αποταμιεύει και μεταρρυθμίζει όσο ποτέ, ενσωματώνει χρεόφρενα στο σύνταγμα και αναδιαρθρώνει. Ωστόσο η ελπίδα έχει γίνει ένα σπάνιο αγαθό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου