Γιατί τα 11,5 δισ. ευρώ δεν φτάνουν

Η ιστορία φαίνεται ότι -για ακόμη μία φορά- επαναλαμβάνεται. Η τρόικα ήρθε, υπολόγισε απόδοση μέτρων, την ύφεση που τα ίδια τα μέτρα προκαλούν και επαναπροσδιόρισε τις εκτιμήσεις για το ύψος των μέτρων που είναι αναγκαία ώστε το έλλειμμα να «πέσει» κάτω από το 3% του ΑΕΠ…

Τα λεφτά είναι πολλά: Το μνημόνιο μέχρι στιγμής προβλέπει μέτρα αξίας 73,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 11,65 δισ. ευρώ (δηλαδή το πακέτο που «στρογγυλοποιούμε» στα 11,5 δισ. ευρώ) δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και τα υπόλοιπα 61,9 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που θεσπίστηκαν από το 2010 μέχρι και το 2012…

Εξ αρχής, δεν ήταν τόσο μεγάλο. Ήταν λιγότερο από το μισό. Αλλά κάθε φορά που ερχόταν η τρόικα «αυγάτιζε», καθώς υπολογιζόταν η καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα προβλήματα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η περικοπή κρατικών επενδύσεων (στο βωμό του ελλείμματος), η χαμηλότερη απόδοση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής και βέβαια η ίδια η ύφεση: περιορίζει τη φοροδοτική ικανότητα και τα έσοδα των ταμείων, φέρει ανεργία και αύξηση δαπανών, αλλά και μειώνει τον παρονομαστή μέτρησης του ελλείμματος και τους χρέους στους γνωστούς δείκτες που διαμορφώνουν το μνημονιακό κριτήριο αλλά και την μέτρηση της διατηρησιμότητας του χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελευταία σύσκεψη πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλείς της τρόικα από την Αθήνα, όταν έγιναν παρουσία στελεχών του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ οι μετρήσεις για τη βαθύτερη ύφεση (κοντά στο 7%αν και υπάρχει διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν) , δόθηκε και μία τάξη μεγέθους για την νέα «απόκλιση» στο έλλειμμα που συνεπάγεται κάποια δις ευρώ μέτρων επιπλέον.

Τελική πρόβλεψη δεν υπάρχει. Συμφωνήθηκε να γίνει όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα και αφού πρώτα υπάρξει πακέτο 11,5 δισ. ευρώ εγκεκριμένο από τους 3 πολιτικούς αρχηγούς.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας να μείνουν τα μέτρα αυτά ως «μη προσδιορισμένα». Όπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρυσι με τα μέτρα του 2012 που τώρα… έρχονται.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ύψος των μέτρων αυτών μπορεί να αλλάξει στο μάλλον αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει αυτό που δεν συνέβη την προηγούμενη 3ετία: η τρόικα δεν δέχεται ως μέτρα την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, ειδικά το ΔΝΤ επιμένει πάρα πολύ σε αυτό το πεδίο, θεωρώντας ότι μπορούν να βρεθούν έσοδα, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ξεκινήσει κινήσεις, αρχής γενομένης από το ΣΔΟΕ, με άμεσο στόχο τα λεφτά που έχουν «μπλοκαριστεί» σε φορολογικές δίκες. Στόχος είναι να υπάρξουν έστω κάποια πρώτα δείγματα γραφής πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα…
 Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου