Αναζητούνται 20 δισ. για την «ανάσα»

Περίπου 20 δισ. ευρώ επιπλέον θα κοστίσει η «ανάσα» που ζητά ο Πρωθυπουργός, με παράταση του Μνημονίου για άλλα δύο χρόνια, ώς το 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ. 
 
Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει πηγή του οικονομικού επιτελείου, χρηματοδοτικό κενό αναμένεται να υπάρξει και κατά τη διετία 2013-2014 λόγω βαθύτερης ύφεσης. Η κυβέρνηση το τοποθετεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ, αλλά κάποιοι άλλοι στην τρόικα - τους οποίους επικαλέσθηκε μάλιστα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ - πολύ υψηλότερα.
 
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλά τα λεφτά. Κι όμως, η Αθήνα δεν σκοπεύει να ζητήσει από τους εταίρους της να βάλουν άμεσα το χέρι στην τσέπη. Γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμία ελπίδα να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους. Γι' αυτό και αναζητεί άλλους, έμμεσους τρόπους χρηματοδότησης, που δεν απαιτούν κοινοβουλευτική επικύρωση. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους, στο τραπέζι έχουν πέσει τα εξής σενάρια:
1. Μια νέα επιμήκυνση του χρέους προς την ευρωζώνη, έτσι ώστε να μην πληρώνονται τόκοι και ομόλογα, ενδεχομένως ώς το 2020, σύμφωνα με ένα σενάριο του συμβούλου του Πρωθυπουργού, καθηγητή Ιωάννη Μουρμούρα.
2. Χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αντί των κρατών-μελών. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη συζητηθεί για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά τώρα φαίνεται πως εξετάζεται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας (2013-2014) ή και της παράτασης (2015-2016). Θα μπορούσε για παράδειγμα, αναφέρουν έμπειρες πηγές, να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από τον ESM για να εξοφλεί τους τόκους των δανείων της προς την τρόικα.
3. Εκδοση νέων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε τη μείωσή τους κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι που μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας 2015-2016 είναι συνολικά 28-30 δισ. ευρώ, αλλά το ΔΝΤ έχει ήδη δεσμευθεί να δώσει 8 δισ. ευρώ.
Το κούρεμα της ΕΚΤ. Τέλος, μια ακόμη πηγή διευκόλυνσης θα ήταν ένα νέο κούρεμα, αυτή τη φορά των ομολόγων του λεγόμενου επίσημου τομέα, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συνολικά, η ΕΚΤ κατέχει ομόλογα 40 δισ. ευρώ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες άλλα 12 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος) που έχουν αγοράσει σε τιμή 18% χαμηλότερη από την ονομαστική κατά μέσον όρο. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να επιστρέψει το «κέρδος» αυτό στην Ελλάδα, καθώς ο σκοπός της δεν είναι κερδοσκοπικός. Αυτό θα ήταν ένα έμμεσο κούρεμα κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Η συζήτηση όμως - την οποία βεβαίως δεν τολμά να ανοίξει με δική της πρωτοβουλία η ελληνική κυβέρνηση - δεν αποκλείει μεγαλύτερο κούρεμα.
 
Ολα αυτά βέβαια από τον Οκτώβριο εφ' όσον δοθεί το πράσινο φως για τα 11,6 δισ. ευρώ από την τρόικα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου