«Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία»

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από τον γερμανικό σύνδεσμο εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων: το κλίμα στη διεθνή οικονομία βελτιώνεται, η ανάπτυξη θα φτάσει το 3,9% το 2013. 

Τα γερμανικά επιμελητήρια, συνολικά 120 γραφεία σε 86 χώρες, θεωρούνται «το μάτι και το αυτί» της γερμανικής οικονομίας και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους οικονομικούς δείκτες, από τους οποίους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγικές επιδόσεις των γερμανικών επιχειρήσεων. Ο Φόλκερ Τρέϊερ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς οικονομίας στον σύνδεσμο επιμελητηρίων, εκτιμά ότι το 2013 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3,9% παγκοσμίως, ενώ το 2012 είχε περιοριστεί στο 3,3%.

«Ο κύριος λόγος γι αυτήν την επιβράδυνση ήταν η κρίση χρέους. Πολλές χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, και διαρθρωτικές αλλαγές που, προσωρινά τουλάχιστον, περιορίζουν την ανάπτυξη. Σε όλα αυτά προστίθενται οι δυσκολίες για τις επιχειρήσεις της κάθε χώρας και τους, άρα και για τις γερμανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους και βέβαια μία τάση που καταγράφεται διεθνώς για μεγαλύτερο προστατευτισμό στο παγκόσμιο εμπόριο» τονίζει ο Φόλκερ Τρέϊερ.

«Ας κάνουμε υπομονή για την ευρωζώνη»

Τα γερμανικά επιμελητήρια
συνιστούν υπομονή και ψυχραιμία
για την κρίση.
Το συμπέρασμα του Φόλκερ Τρέϊερ: μόλις βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, θα ανασάνει και η παγκόσμια οικονομία. Θα βελτιωθεί όμως η κατάσταση στην Ευρώπη; Φέτος η ευρωζώνη καταγράφει αρνητικό δείκτη ανάπτυξης -0,2%. Για του χρόνου ο αναλυτής του γερμανικού συνδέσμου επιμελητηρίων βλέπει άνοδο 0,7% και κάποια βήματα προόδου στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαδίδουν κάθε μέρα καινούρια σενάρια τρόμου» προειδοποιεί ο Γερμανός αναλυτής.

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποσυρθεί από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βυθίζονται στην κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, επισημαίνει ο Ίλια Νότχαγκελ, στέλεχος του συνδέσμου επιμελητηρίων: όποιος δεν διαθέτει ίδιους πόρους, δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του.

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ζητώντας πληρωμή μπροστά ή πιέζοντας για μικρότερη περίοδο αποπληρωμής ή απλά αποφεύγοντας κάποιες συμφωνίες. Φυσικά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και ασφαλιστικές δικλείδες, όπως είναι η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν γίνει πιο δύσπιστοι στην έγκριση των πιστώσεων».

ΗΠΑ και BRICS οι εναλλακτικές αγορές

ΗΠΑ, Κίνα και Βραζιλία είναι
οι εναλλακτικές λύσεις για τις
γερμανικές εξαγωγές.
Εναλλακτική λύση αποτελεί πάντα η αγορά των ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και το εμπόριο με τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως της ομάδα BRICS, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. 15% αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στις χώρες αυτές προβλέπουν για το 2013 τα γερμανικά επιμελητήρια, ιδιαίτερα στους κλάδους του μηχανολογικού εξοπλισμού, της ιατρικής και ενεργειακής τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Και επειδή η Γερμανία παραδοσιακά εξάγει πολύ περισσότερα απ΄όσα εισάγει, το αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο, κατά την άποψη του Φόλκερ Τράϊερ, δεν είναι αρνητικό, αλλά αντιθέτως βοηθάει τη διεθνή οικονομία.

«Με το πλεόνασμα αυτό, που ουσιαστικά είναι και μία εξαγωγή κεφαλαίου, υπογραμμίζουμε τον ρόλο της Γερμανίας ως χρηματοδότη για χώρες με μεγάλα ελλείμματα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Βραζιλία. Σε αυτές τις χώρες ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς, άρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για προσέλκυση νέων κεφαλαίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου