Αγρια σφαγή στις συντάξεις - Δύο σενάρια για όρια ηλικίας και πρόωρη συνταξιοδότηση

Στις συντάξεις θα πέσει ψαλίδι, βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού θ' άλλάξουν, αλλά κανένας ακόμη δεν ξέρει ποιές περικοπές θα γίνουν και ποιοί θα είναι οι χαμένοι από την τροποποίηση βασικών διατάξεων της για το συνταξιοδοτικό... Τα σενάρια μέτρων γράφονται-σβήνονται και ξαναμπαίνουν πάλι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, με γνώμονα την απόδοση τους, το εύρος των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν, καθώς και το ότι πρέπει να έχουν την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων. Μετά από πολλές συζητήσεις φαίνεται ότι υπερισχύει η άποψη να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι πολύ χαμηλές συντάξεις.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, αντί της αναπροσαρμογής (αύξησης) του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, προτείνεται ως λύση ισοδύναμου μακροπρόθεσμου αποτελέσματος η γενική απαγόρευση της πρόωρης συνταξιοδότησης

Για το ψαλίδισμα των συντάξεων τίποτε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς πέραν της εξοικονόμησης που μπορεί να αποφέρει κάθε περικοπή, πρέπει να ληφούν υπόψη οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της, ο βαθμός αποδοχής του μέτρου κλπ.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν να μη γίνουν περικοπές σε χαμηλές συντάξεις μέχρι κάποιου ποσού (800-850 ευρώ) και σε αντιστάθμισμα είναι μεγαλύτερο το ψαλίδιμα των υψηλότερων συντάξεων - εαν μάλιστα δεν επιβληθεί πλαφόν.

Το μεγάλο βάρος (από άποψη συνολικής συνεισφοράς στην εξοικονόμηση δαπανών) θα επωμισθούν περίπου 400.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια περικοπών, υιοθετούν την άποψη ότι είναι κοινωνικά δικαιότερο να περικοπούν κλιμακωτά οι κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ (περίπου 1.250 ευρώ μετά από παρακράτηση φόρου). Προτείνουν μάλιστα "άγριο ψαλίδι" για ποσά άνω των 2.000 ευρώ.

Απόφαση δεν έχει ληφθεί ούτε για τις διπλές-τριπλές συντάξεις που παίρνουν περίπου 600.000 συνταξιούχοι. Ενώ αρχικά είχε υιοθετηθεί η πρόταση επιβολής πλαφόν, τώρα φαίνεται ότι προκρίνεται ως λύση η περικοπή της δεύτερης-τρίτης σύνταξης κατά 50%.

Αυτό βέβαια συμφέρει εκείνους που παίρνουν υψηλές συντάξεις, καθώς θα διατηρήσουν τουλάχιστον το ήμισυ της δεύτερης-τρίτης, όπως και όσοι παίρνουν μικρότερες και δεν θα υπερέβαιναν το πλαφόν.

Ορια ηλικίας και πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι αλλαγές που συζητούνται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, περιλαμβάνουν δύο εναλλακτικά σενάρια:
- Να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και να ανασταλεί για τρία χρόνια η απονομή πρόωρων συντάξεων.

- Να καταργηθούν διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.
Και στις δύο περιπτώσεις, προβλέπεται ότι οι αλλαγές δεν θα θίγουν όσους είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου