Τρέχουν αλλά δεν... φτάνουν οι αποκρατικοποιήσεις

ο Βαγγέλης ΔΟΥΡΑΚΗΣ στο MATRIX24
Να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις προσπαθούν από το οικονομικό επιτελείο, αλλά αφενός δεν.. πείθουν τους πιστωτές μας και αφετέρου -όπως όλα δείχνουν- πωλήσεις δύσκολα θα δουμε εντός του 2012.

Αμφίβολο είναι αν θα εισπραχθούν φέτος ακόμη και αυτά τα 300 εκατ. ευρώ που θεωρούσαν από το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλισμένα. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να δώσει πάντως και πάλι ένα σήμα προς την τρόικα για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης βάζοντας υπογραφές για την πώληση των ΕΛΤΑ.

Σε αυτή την φάση το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται στους εκπροσώπους των δανειστών να πατήσει γκάζι ώστε το δημόσιο να εισπράξει 9 δισ. το 2013 πια και άλλα 10 δισ. στη διετία 2014-2015, με τους στόχους βεβαίως που τίθενται πλέον να μην έχουν καμία σχέση με τα αρχικά πλάνα και τα «περιβόητα» 50 δισ.

Όλα έχουν πάει πίσω με τις εκλογές και τις αλλαγές στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Ακόμα και όταν αναλάβουν τις θέσεις τους οι νέοι επικεφαλής, θα κοντεύουν τρεις μήνες για να κάνει την πρώτη του συνεδρίαση το Ταμείο. Ο πραγματικός χρόνος όμως που απαιτεί από εκεί και πέρα και η πιο απλή ακόμα αποκρατικοποίηση είναι τουλάχιστον 6 μήνες (μαζί με τις εγκρίσεις και το νομικό έλεγχο προκηρύξεων, υποβολής προσφορών κλπ).

Στη πράξη, αμφίβολο παραμένει και αν ακόμα εισπραχθούν τελικώς φέτος και τα 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του IBC στο Μαρούσι και της διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων. Τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους –όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές- απειλούν να μεταθέσουν την είσπραξη εσόδων για το 2013.

Τουλάχιστον μισή ντουζίνα επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα φαίνεται πως θα παραμείνουν έτσι υπό κρατική διεύθυνση μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2013. Έτσι η υπόθεση «αποκρατικοποιήσεις» φαίνεται να έχει κλείσει πριν καν ανοίξει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να δείξει «πρόσωπο» στην Τρόικα, φέρνοντας ένα πακέτο νόμων με 77 διατάξεις που θα αίρουν μεγάλα εμπόδια στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό όμως έρχεται με καθυστέρηση και «σκοντάφτει» τώρα στο κλείσιμο της Βουλής

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη διεκπεραίωση 26 αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται και 82.000 καταγεγραμμένα ακίνητα.

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως για 6 αποκρατικοποιήσεις: Κρατικά Λαχεία (που είναι το άμεσο), ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.

Επίσης «ωριμάζουν» άλλες 9 αποκρατικοποιήσεις, όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά. Επιπλέον 13 ακόμα θα τεθούν στο προσκήνιο στο εγγύς μέλλον (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).

Με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ (επί προεδρίας Γ. Στουρνάρα) οι αποκρατικοποιήσεις μπορούσαν να συμβάλουν στην Οικονομία με 3% του ΑΕΠ και 150.000 θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου