Απαιτείται και νέο «κούρεμα» του χρέους και πιθανότατα και νέο πρόγραμμα

ο Μιχάλης ΙΓΝΑΤΙΟΥ στο ΕΘΝΟΣ
Η επισήμανση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν εγκαταλείπει ποτέ το διαπραγματευτικό τραπέζι, δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό σε κανέναν στην Αθήνα... Διότι, πέραν της «καλής διάθεσης» της κ. Λαγκάρντ και των άλλων αξιωματούχων του Ταμείου, υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως το Καταστατικό αλλά και η περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που, όπως αποδείχθηκε σε άλλες περιπτώσεις, δεν δύνανται, σε καμία περίπτωση, να παραβιαστούν.

Στη συνάντηση με μικρή ομάδα δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και το «Εθνος της Κυριακής», η κ. Λαγκάρντ δεν έκρυψε για μία ακόμη φορά τα λόγια της. Γνωρίζω πως γίνομαι εξαιρετικά ενοχλητικός όταν αναφέρομαι στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να εκμυστηρευθώ -καθώς ήμουν αυτόπτης μάρτυς- πως είναι το μείζον θέμα για το Ταμείο και προσωπικά τη γενική διευθύντριά του. Μάλιστα, απαντώντας στο ερώτημά μου, στράφηκε προς εμένα και είπε: Ξέρετε ποιοι δεν πληρώνουν...

Δυστυχώς, ενώ οι πάντες σ' όλο τον κόσμο γνωρίζουμε ποιοι φοροδιαφεύγουν, φαίνεται πως μόνο οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών αυτής της χώρας δεν έχουν ιδέα ποιοι δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Διαφορετικά, είτε θα τους είχαν συλλάβει είτε θα τους είχαν κατάσχει την περιουσία για να ξεπληρωθούν οι φόροι που χρωστάνε στο κράτος. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται στο γραφείο του κ. Στουρνάρα.

Από τις συζητήσεις που είχαμε, προκύπτει ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Παρά το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως έχουν γίνει άλματα από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, σημασία έχει ότι η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος δεν κατέστη δυνατή, με αποτέλεσμα να απαιτείται και νέο «κούρεμα» του χρέους και πιθανότατα και νέο πρόγραμμα.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου προβληματίζονται ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και, επειδή καθοδηγούνται από το Καταστατικό και όχι από πολιτικά συμφέροντα, όπως οι Ευρωπαίοι, αδυνατούν να «μαγειρέψουν» τα στοιχεία. Και αυτό αποτελεί ίσως το μέγιστο εμπόδιο για την αποτροπή της χρεοκοπίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου