Οι αποκρατικοποιήσεις στο "τραπέζι" της συγκυβέρνησης

Οι αποδεσμεύσεις πόρων και η προώθηση μεγάλων έργων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Χθές οι «τρεις» αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, του Αφάντου στη Ρόδο, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, του IBC, του Golden Hall, των Κρατικών Λαχείων, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΟΠΑΠ και 48 Ακίνητων του δημοσίου.

Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές πράξεις με στόχο τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε.Βενιζέλος εξερχόμενος του Μαξίμου.

Αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας και ουσιαστικές επενδύσεις, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
 
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ στο ίδιο θέμα το DefenceNet μεταξύ άλλων γράφει: «Ολα για όλα τα παίζει» η κυβέρνηση για ξεμπλοκάρει τουλάχιστον 10 αποκρατικοποιήσεις που έμεναν «στα χαρτιά» επί μια δεκαετία, αλλά τώρα πλέον θεωρείται επιτακτική ανάγκη «να τρέξουν». Με νομοσχέδιο-σκούπα θα «σπάνε» όλα τα ταμπού όπως η δια νόμου διακράτηση πακέτων μετοχών των ΔΕΚΟ από το δημόσιο, το «ανάχωμα» της «χρυσής μετοχής» και άλλων μέσων δια των οποίων οι κυβερνήσεις «οχυρώνονταν» για να μη κάνουν "ιδιωτικοποιήσεις" αλλά μόνο "μετοχοποιήσεις" και "μερικές αποκρατικοποιήσεις".
 
Η άρση όλων των εμποδίων ώστε να προχωρήσουν οι έξι εν εξελίξει διαγωνισμοί αλλά και νέοι που ετοιμάζονται, αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να συντονίσει και να προωθήσει 77 ρυθμίσεις, σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. 

Πρόκειται για νομικές κλπ «εκκρεμότητες» που εμποδίζουν την πρόοδο των έξι διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα την αξιοποίηση του Ελληνικού, το κτήμα Κασσιώπη στην Κέρκυρα, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), την έκταση Αφάντου στη Ρόδο και τη ΔΕΠΑ (με ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ). Σειρά παίρνουν όμως και άλλα τέσσερα σχέδια για την αξιοποίηση του ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ, την πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease-back) των 28 κτιρίων του δημοσίου και τα ΕΛΠΕ. 
 
ΣΥΜΦΩΝΑ με το έγκυρο NewsIT για το ίδιο θέμα μας πληροφορεί ότι δέκα επιχειρήσεις θέτει σε προτεραιότητα προς αποκρατικοποίηση η κυβέρνηση σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έγινε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στη σύσκεψη των πολιτικών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πρόκειται για τα εξής:
- Ελληνικό
- Αφάντου στη Ρόδο
- Κασσιόπη στην Κέρκυρα
- IBC
- Golden Hall
- Κρατικά Λαχεία
- ΔΕΠΑ
- ΔΕΣΦΑ
- ΟΠΑΠ
- 48 Ακίνητα του δημοσίου
Σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη. «Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αρνητικής εικόνας της χώρας» τόνισε.
 
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αντίθετα υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Για τη μετανάστευση, είπε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να μεταφέρεται το πρόβλημα από μία περιοχή της Ελλάδας στην άλλη. 
«Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε ο Φώτης Κουβέλης.
 
«Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι η διαφάνεια, η νομιμότητα, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η δημιουργία επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας» είπε.
 
Σχετικά με τα μέτρα, και ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
 
«ΚΑΘΑΡΟ» τοπίο για τις αποκρατικοποιήσεις θέλει ο Σαμαράς που ξηλώνει όλα τα νομοθετικά αντικίνητρα, αναφέρει ανάρτηση του Enikos.gr , και συνεχίζει,  θερμό Φθινόπωρο με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω αποκρατικοποιήσεων, περιμένει το Μαξίμου.

Έτοιμη για μία σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει η κυβέρνηση που με διαδικασίες… fast track έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη ετοιμάζεται να καταθέσει ένα «γιγαντιαίο» νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται 77 δράσεις για το ξήλωμα όλων των νομοθετικών αντικινήτρων.

Η βασικότερη ρύθμιση θα αφορά τη συμμετοχή ενός ιδιώτη σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα σε ποσοστό άνω του 20% καταργώντας επί της ουσίας τη βασικότερη διάταξη (από την εποχή Αλογοσκούφη και ΟΤΕ) σύμφωνα με την οποία το δημόσιο κατείχε το 51% σε μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Απόφαση του κ. Σαμαρά, όπως τη διατύπωσε χθες στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, είναι μέσα στο Φθινόπωρο να προχωρήσουν βασικές αποκρατικοποιήσεις και το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όλο αυτό το πλαίσιο και οι αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στα νομοθετήματα θα συζητηθούν και στη σημερινή συνάντηση του Μαξίμου (18:00) στην οποία θα μετέχει και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος καθώς η κυβέρνηση ψάχνει εδώ και τώρα λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την εκεί συντήρηση των δυο συν ένα υποβρυχίων που έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι το Φθινόπωρο θα προχωρήσουν:

- Η αξιοποίηση του Ελληνικού
- Η επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας
- Η εκμετάλλευση 48 ακινήτων του δημοσίου
- Η αξιοποίηση του IBC (το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι) και συνολικά όλο το σύμπλεγμα του Golden Hall
- Οι αποκρατικοποιήσεις σε Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και στον ΟΠΑΠ που θεωρείται το πλέον «ακανθώδες» θέμα μαζί με το σχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και τη ΔΕΗ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει σε αυτό το σχέδιο και την προώθηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων καθώς στο αρμόδιο υπουργείο εκφράζεται αισιοδοξία ότι πολύ γρήγορα θα «ξεκολλήσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα επιτρέψουν να πάρει σάρκα και οστά το συνολικό πλάνο του κ. Χατζηδάκη έτσι όπως το παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Στο Μαξίμου, πάντως, ετοιμάζονται για ένα ιδιαιτέρως «θερμό» Φθινόπωρο με τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως γνωρίζουν στο επιτελείο Σαμαρά, θα κάνει… σημαία του το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο Πρωθυπουργός πάντως, όπως διαβεβαιώνουν οι στενοί του συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ανεξαρτήτως τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν και από μία μεγάλη μερίδα των «γαλάζιων» συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ.

Στη χθεσινή συνάντηση πάντως δεν ετέθη το θέμα των μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν παρόντες τόσο ο κ. Αθανασόπουλος όσο και ο κ. Εμίρης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου