Η Ευρώπη φλέγεται από τους Νέρωνες τραπεζίτες

O Σάιμον Τζένκινς είναι γνωστός για τις συγκροτημένες απόψεις του αλλά και τον προκλητικό λόγο του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιφανής Βρετανός αρθρογράφος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα. Τώρα σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian» χαρακτηρίζει τους τραπεζίτες «Νέρωνες», που... παρακολουθούν με ικανοποίηση την Ευρώπη να φλέγεται. Για τη σωτηρία του ευρώ, που είναι ζωτική μόνο για τους ισολογισμούς των τραπεζών, γράφει ο Τζένκινς, μια ολόκληρη γενιά βουλιάζει στη φτώχεια.

Την ώρα που όλα τα βρετανικά μέσα ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης «προσπαθούν» να διασώσουν το ευρώ. Η πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τον χαρακτήρα ενός τέτοιου μαραθωνίου.

Ενας αγώνας που δίνεται παράλληλα από τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σφικτά χρονοδιαγράμματα και προειδοποιήσεις του τύπου «δύο εβδομάδες για να σωθεί το ευρώ». Αυτό όμως δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Από την αρχή της κρίσης το 2010 έως σήμερα δημοσιογράφοι και αναλυτές προβλέπουν καταστροφές· ότι η Γερμανία «μπορεί να αποφασίσει» να μη διασώσει την Ελλάδα, ότι η Ισπανία ενδεχομένως χρειάζεται διάσωση, ότι το Grexit είναι θέμα εβδομάδων. Τίποτα δεν αλλάζει. Το ευρώ δεν έχει καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί.

Αυτό που έχει αλλάξει, λέει ο Τζένκινς, είναι η παρατεταμένη, σκληρή λιτότητα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος είναι η διάσωση των τραπεζικών δανείων και η προστασία των τραπεζών. Για τη διάσωση της ευρωζώνης η Ευρώπη θα πρέπει να υπομείνει μια διαρκή ύφεση και την οικονομική υποδούλωση των περισσότερων χωρών της Μεσογείου. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία καταδικάζονται να γίνουν επαρχίες της βόρειας Ευρώπης. Τους ζητείται να εξελιχθούν σε μια πολιτική οικονομία και να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τη γερμανική παραγωγικότητα. Με δεδομένο ότι αυτό δεν θα συμβεί σε αυτή τη ζωή, η πραγματικότητα είναι ότι θα βουλιάξουν στη φτώχεια και θα διασώζονται περιστασιακά από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η σωτηρία του ευρώ στη σημερινή του μορφή καταδίκασε στην ανεργία το ένα πέμπτο του πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ισπανία. Αυτή η πολιτική είναι μια επίθεση στις κοινωνίες, μοναδικής νερώνιας αγριότητας, που δεν έχει προηγούμενο... Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κυβερνούν μια ήπειρο σε ύφεση, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη διάρκεια αλλά και το βάθος της. Ρίχνουν στην καταστροφή μια ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων και μάλιστα χωρίς λόγο.

Πιέζει ο Ομπάμα για λύση εδώ και τώρα

Νέα παρέμβαση των Αμερικανών στην κρίση της ευρωζώνης, ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για τις συνέπειες στην οικονομία των ΗΠΑ εν όψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι (που βρισκόταν στο Ελσίνκι για να συνατηθεί με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν) επανέλαβε τη στήριξή του για μια αποφασιστική δράση για την επίλυση της κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Ευρώπη. Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυναμική και δημιουργική όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Η Ευρώπη, είπε, έχει δεσμευτεί να βρει τρόπους ώστε να επιλύσει την κρίση χρέους και έχει ήδη τα εφόδια για να πράξει αναλόγως. Προειδοποίησε, όμως, ότι θα «πάρει αρκετό χρόνο» προτού να αρχίσουν να ευδοκιμούν οι αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου