Φορέας για την τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη θεσμοθέτηση ενός φορέα τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, με έναρξη λειτουργίας, πιθανώς, το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια πρόταση θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου», επεσήμανε η πηγή του Πρακτορείου. «Πρέπει να αναμείνουμε την αποσαφήνιση της δομής που θα λάβει αυτός ο φορέας», πρόσθεσε.

Η δημιουργία μιας αρχής για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα αποφασίστηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής, στα τέλη Ιουνίου. Αποτελεί προϋπόθεση για τον απευθείας δανεισμό των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSΜ), εξέλιξη που θα σημάνει ότι δεν θα βαρύνεται πλέον το χρέος των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις τραπεζικών διασώσεων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αφορά άμεσα την Ισπανία, η οποία προσδοκά να λάβει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, ώστε να μπορέσει να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε, την Παρασκευή, οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας τραπεζικής «ένωσης» να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ηγετών των «27» τον Οκτώβριο ώστε να έχουν τύχει τελικής έγκρισης έως το Δεκέμβριο εφέτος.

Ο απευθείας τραπεζικός δανεισμός, ενδιαφέρει πολύ έντονα και την Ελλάδα, καθώς ελπίζει την ένταξη της χώρας μας σε αυτό το νέο καθεστώς ώστε το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να αφαιρεθεί από το δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου