Moody’s και Fitch βλέπουν «δύο ταχύτητες» για την έξοδο από την κρίση

Η Ιταλία φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα του Νότου της Ευρωζώνης που θα βγει από την ύφεση το 2013, ακολουθούμενη ενδεχομένως από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Και αυτό, εφόσον ακολουθηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που η κάθε χώρα έχει υιοθετήσει.

Αντίθετα, η Ελλάδα και η Ιρλανδία φαίνεται να χρειάζονται περισσότερο χρόνο -ίσως μέχρι το 2016- για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα των οίκων Moody’s και Fitch.

Σε άλλη έκθεση, της Fitch, ο οίκος προειδοποιεί ότι αν οι χώρες του Νότου δεν επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορούσε να υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Ο οίκος απονέμει τα εύσημα στην κυβέρνηση Μόντι, τονίζοντας ότι η αξιοπιστία της είναι πολύ υψηλή.

Για την Ιταλία, οι δύο εκθέσεις επισημαίνουν ότι ήδη η αρνητική πορεία της έχει αναστραφεί. Η Moody’s εκτιμά πως η γειτονική χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα και δεν αποκλείεται από το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης να επιστρέψει στην προ κρίσης δυναμική.

Κατά τον διεθνή οίκο, μεταξύ των επιτυχιών προσαρμογής -μέχρι στιγμής- είναι η μείωση του

εργατικού κόστους στην Ισπανία κατά 5,9% από το υψηλότερο επίπεδό του, ενώ αντίστοιχα το κόστος στην Ελλάδα και την Ιρλανδία έχει μειωθεί 7,8% και 13,7% βοηθώντας να στηριχτούν οι εξαγωγές και να διατηρηθεί η οικονομική παραγωγή, την ώρα που προχωρούν οι περικοπές στις δαπάνες.

Η Ιταλία, αντιθέτως, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το εμπορικό της έλλειμμα, να μειώσει το εργατικό κόστος ή να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου