ΟΟΣΑ: «Καμία χώρα εκτός ευρώ» και ζητάει παρέμβαση της ΕΚΤ


Ανχελ Γκουρία, ΓΓ του ΟΟΣΑ
Εκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία... κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ στο Μπλεντ της Σλοβενίας. Εκτίμησε επίσης ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ, και ούτε πρέπει να αποχωρήσει.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ευρωζώνη, διότι οι σημερινοί οικονομικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προσθέτοντας τα εξής:

«Το σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν πρέπει να κινδυνεύσει το ευρώ. Η ΕΚΤ οφείλει να κάνει περισσότερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός σταθερότητας δεν επαρκούν. Η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων χωρίς περιορισμούς όσο το δυνατόν συντομότερα», σημείωσε ο Γκουρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πιστεύω ότι κανείς δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ και κανείς δεν πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ», εκτίμησε.

H ώρα του Ντράγκι

Στο μεταξύ μεγάλες είναι οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να γνωστοποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους, παρά τις διαφωνίες της Γερμανίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην ΕΚΤ και την θεματοφύλακα της ορθοδοξίας Μπούντεσμπανκ, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, σε σημείο που ο Μάριο Ντράγκι αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί μέσω του Τύπου τη θέση του, γεγονός ασυνήθιστο για τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

«Η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα...Οταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες και επηρεασμένες από παράλογους φόβους, τα μηνύματα της νομισματικής μας πολιτικής δεν φθάνουν στους πολίτες κάθε χώρας της ευρωζώνης με τον ίδιο τρόπο», έγραψε ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Φρόντισε όμως να καθησυχάσει τον γερμανικό παράγοντα, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει ως κύριο στόχο της τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, την ανεξαρτησία των επιλογών της και ότι «θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της αρμοδιότητά της».

Ο Μάριο Ντράγκι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, επικαλούμενος «βεβαρυμένο πρόγραμμα», γεγονός που επέτεινε τη φημολογία ότι κάτι ετοιμάζεται

Η ΕΚΤ, η οποία πιθανότατα να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό θα παραμείνει αμετάβλητο.

Οι πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο περιμένουν κυρίως τη διατύπωση των αξόνων του προγράμματος επαναγοράς τίτλων χρέους. Η Γαλλία υποστηρίζει τον βολονταρισμό του προέδρου της ΕΚΤ. "Οταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τέτοιου εύρους διαφορές επιτοκίων (μεταξύ τόσων χωρών) χωρίς οικονομική αιτιολογία, αυτό μπορεί λοιπόν να αποτελέσει λόγο για παρέμβαση", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Εάν υπάρχει πραγματικά ισχυρή δέσμευση ότι το πρόγραμμα αυτό θα επαναδραστηριοποηθεί με συνεπή τρόπο, θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα στις αγορές. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απογοήτευσης, όταν οι προσδοκίες είναι τεράστιες», δηλώνει η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst&Young.

Μία πρώτη απογοήτευση είναι πιθανόν να προέλθει από το γεγονός ότι παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει ανώτατα όρια στις διαφορές επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης πέραν των οποίων θα επεμβαίνει αυτομάτως, σύμφωνα με του αναλυτές.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνονται σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αρα, για να έχουν στην υποστήριξη της ΕΚΤ, οι χώρες θα πρέπει κατ΄αρχάς να διατυπώσουν επίσημο αίτημα για βοήθεια, που προϋποθέτει αυξημένες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ.

Αυτός ο όρος, ο οποίος δεν ίσχυε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μαζικών αγορών από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης κρατικών τίτλων χρέους στη δευτερογενή αγορά εδώ και έναν χρόνο δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία παρέμβαση.


Τέλος, είναι πιθανόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου, για να αποκαλύψει με λεπτομέρειες το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Ο κίνδυνος είναι μήπως το γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο διευρύνει το πεδίο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Γερμανία, γεγονός που θα περιέπλεκε περαιτέρω τις διαδικασίες ευρωπαϊκής συνδρομής των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου