Έκλεισε (;) το «πακέτο» των οδυνηρών μέτρων – Τι θα κάνουν Βενιζέλος, Κουβέλης;

ΣΑΜΑΡΑΣ και ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ...διαρρέουν ότι «κλείδωσαν» το πακέτο των μέτρων. Μετά από πολύωρη σύσκεψη χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε το «ναι» στο σχέδιο περικοπών... αλλά και στο νέο φορολογικό πακέτο, και πλέον όλα είναι έτοιμα για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Είναι, λοιπόν, όλα έτοιμα;

Όχι ακριβώς…

Το πακέτο πρέπει να πάρει πράσινο φως και από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, πράγμα που θα γίνει πιθανότατα αύριο σε νέα σύσκεψη των αρχηγών. Θα προηγηθεί, σήμερα, ενημέρωση των προέδρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τον υπουργό οικονομικών

Μέχρι την τελευταία στιγμή, το οικονομικό επιτελείο έσβηνε και έγραφε μέτρα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο κείμενο δεν περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ούτε και νέο χαράτσι στα ακίνητα -που είχε πέσει πρόσφατα στο τραπέζι των συζητήσεων. Αντιθέτως, περιλαμβάνονται όλες οι σκληρές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγησή τους με ενιαίο φόρο 30%.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα -και τελευταία, όπως όλα δείχνουν για αυτό το λόγο- συνάντηση των αρχηγών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.

Κρίσιμο θα είναι στο μεσοδιάστημα το Euro Working Group που θα έχει προηγηθεί την Παρασκευή και στο οποίο το πακέτο θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.