Άναψε το πρώτο "πράσινο φως" για τα μέτρα από την τρόικα και τις Βρυξέλλες

Θετικό κλίμα, καλή υποδοχή, αν και έγιναν κάποιες παρατηρήσεις, έτυχαν τα μέτρα της κυβέρνησης ύψους 13,5 δισ. ευρώ από την ευρωομάδα του Eurogroup, στην οποία μετείχε και η τρόικα. Μάλιστα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι ακόμα και ο Πολ Τόμσεν ήταν πιο... μαλακωμένος... Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup στις 8/10.

Σε σχέση με τις δαπάνες, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, όπως και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, η κατάργηση των «δώρων» για όλους πλην των συνταξιούχων ΟΓΑ, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για ηλικίες 64 ετών και κάτω, η μείωση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, η αύξηση των ετών υποχρεωτικής ασφάλισης, τα εισοδηματικά κριτήρια στα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση των εποχικών και ειδικών επιδομάτων ανεργίας, οι περικοπές στις δαπάνες ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ αποτέλεσαν τα «βέλη» στη ελληνική φαρέτρα. Κεντρικό επιχείρημα το ότι έχουν άμεση απόδοση, δηλαδή το 2013 και φτάνουν τα 7,5 δις ευρώ.

Αναφορικά με τους φόρους, επιπλέον επιχείρημα προσέφερε η σχεδόν με οριζόντιο τρόπο φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών με κατάργηση αφορολογήτων, η εφαρμογή ενιαίου ποσοστού φορολογίας 30% για κάθε εισόδημα από ελευθέρια δραστηριότητα, η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και αυτοτελών φορολογήσεων, η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων, η ένταξη των αγροτικών εισοδημάτων σε καθεστώς φορολόγησης. Η αναμενόμενη εισροή χρήματος από αυτές τις δράσεις προβλέπεται στα 3 δις ευρώ για εισοδήματα ωστόσο του 2013. Δηλαδή τα μέτρα αυτά έχουν αποτύπωμα στο 2014.

Οι πολιτικές γραμμές άμυνας

Η ανάγκη για πολιτική διαχείριση των μέτρων οδήγησε του κυβερνητικούς εταίρους στο να προτάξουν ως κεντρικό το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά και τη συνολικής ένταξης των εισπρακτικών μέτρων σε ένα συνολικό πακέτο με προβλέψεις που εξασφαλίζουν την ρευστότητα, την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα του χρέους, την πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης και την κοινωνική προστασία. Επιπλέον εισήγαγαν τον όρο “συμμετρική απόκλιση”, ώστε εάν οι στόχοι των εσόδων από φορολογία και διαρθρωτικές αλλαγές δεν επιτευχθούν να εφαρμοσθούν, μεν, αυτομάτως από την 1/1/2014 νέες οριζόντιες περικοπές, όπως θέλει η τρόικα, αλλά και αντιστρόφως, όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι να “αμβλύνονται” τα μέτρα που αφορούν μειώσεις μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, όπως επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ, έστω κι αν βασίζεται σε μια τολμηρή υπόθεση.

Μάλιστα προτείνουν η ψήφιση να γίνει ενιαία, ώστε να καμφθούν αντιρρήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά και στην κοινωνία μέσω μιας συντονισμένης επικοινωνιακής στρατηγικής. Αυτό προτάσσουν άλλωστε και προς τους δανειστές, επισείοντας το χαρτί της ενδεχόμενης πολιτικής κρίσης ώστε να τους πείσουν να το δεχτούν.

Ο γρίφος της τρόικας


Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχει η σημερινή πρώτη αντίδραση της τρόικας οι οποία ως γνωστόν επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία συναντούν τις αντιδράσεις κάποιων κυβερνητικών εταίρων. Πρώτο και κύριο το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, όπου η μνεία για τη διαθεσιμότητα δεν ικανοποιεί τους δανειστές. Επιπλέον, οι ενστάσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα φορολογικά μέτρα, σημείο όπου σύμφωνα με πληροφορίες του “Reporter.gr” οι παρατηρήσεις της τρόικας είναι συνεχείς και εμφατικές, «λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης από την ελληνική πλευρά», όπως σημειώνεται.

Παράλληλα η εμμονή των εταίρων να «τηρηθούν οι δεσμεύσεις» είναι άγνωστο εάν αφήνει περιθώρια στην ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι το αίτημα για επιμήκυνση θα γίνει δεκτό πριν την καθολική ψήφιση σωστά τεκμηριωμένων μέτρων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε παράταση απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που προξενεί «αλλεργία» σε Ε.Ε., Βερολίνο και κράτη μέλη. Αυτό ίσως οδηγήσει σε νέα πίεση για άμεση ψήφιση πριν οποιαδήποτε συζήτηση για παρατάσεις, κουρέματα και ενισχύσεις.

Τέλος η περικοπή του πακέτου δαπανών από τα 11,5 δις στα 10 δις και οι απορίες για το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει ήδη στον τρέχον προϋπολογισμό αναμένεται να απότελέσουν κομβικά σημεία τόσο της βραδινής, όσο και των επομένων διαβουλεύσεων, αλλά και αφετηρία πιέσεων για νέες μισθολογικές περικοπές. Βλέποντας και κάνοντας, όπως μέχρι τώρα….

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου