ΓΣΕΕ: «Κοινωνική έκρηξη αν εφαρμοστούν τα μέτρα»

Όχι μόνον κοινωνική έκρηξη, αλλά και βιαιότητα που δεν έχουμε ξαναζήσει μέχρι τώρα, προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με τα μέτρα που έρχονται.

«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα περάσει με κοινωνική νηνεμία, είναι μακριά νυχτωμένος», δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ), Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. «Τα μέτρα λειτουργούν ως κοινωνική προβοκάτσια και είδαμε το πρωτοφανές, αστυνομικοί εναντίον αστυνομικών», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Δεν είναι τρελός ο Έλληνας μισθωτός και συνταξιούχος, αλλά δεν έχει άλλα να δώσει» πρόσθεσε.

Για την κυβέρνηση τόνισε ότι έπρεπε να επιστρέψει «ως απαράδεκτο» το e-mail της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έρχονται δεν θα είναι τα τελευταία. Σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, απάντησε: «Ορκίζεται ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι τα τελευταία ή θα μας πει μετά “ουδείς αναμάρτητος;”».

Το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (μετά το συλλαλητήριο θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης), είναι η αρχή των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων, σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος, αναφέροντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΓΣΕΕ για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι από το πρώτο μνημόνιο μέχρι τώρα έγιναν 25 γενικές απεργίες στην Ελλάδα, όταν στην Ισπανία έγιναν μόνο τρεις γενικές απεργίες σε δέκα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, διαμαρτυρήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός κανόνισε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκλείοντας από αυτήν το ΕΚΘ.

Ο γγ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, μίλησε για «εκρηκτικό μίγμα» στην κοινωνία. Τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει την πολιτική του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, «κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα» και παρατήρησε: «Τι άλλαξε από τότε, πέρα από τα πρόσωπα που κυβερνούν; Γιατί συνεχίζεται αυτό το έγκλημα;».

Ο Ζώης Πεπές, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση», κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να μπει στην εμπροσθοφυλακή για την κατάργηση των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή για πρώτη φορά η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Τόνισε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν συνεχή επιδείνωση της εργασίας και της θέσης των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ τόνισε πως είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο κλείνουν και απαξιώνονται περίπου 60.000 επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου