Le Μonde: «Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη;»

Ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας
 στην Ε.Ε. εκτιμά η εφημερίδα
«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη;», διερωτάται στο άρθρο της ηγαλική εφημερίδα «Le Monde». «Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας».

Η εκτίμηση της εφημερίδας στηρίζεται στις αποφάσεις του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι «Η Πορτογαλία σεβάστηκε στο απόλυτο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της».

Η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. χαρακτηρίζεται πάντως ως «πραγματική ρήξη» με τις απόψεις της Αγκελα Μέρκελ, της οποίας πάγια πεποίθηση και πολιτική ήταν ότι τα υπέρογκα χρέη μπορούν να μειωθούν μόνο με αιματηρές περικοπές.

«Ακόμη και η Μέρκελ, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε κι αυτή μια ευκαιρία στην ανάπτυξη», τονίζεται στο άρθρο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.

Στη Γαλλία, το Ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων «Bruegel» θα παρουσιάσει την Τρίτη μια μελέτη στην οποία προτείνεται να αναβληθεί για ένα χρόνο η μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου, η επιμήκυνση θα πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά και όχι μονομερώς σε μία χώρα.

«Είναι προτιμότερο να ελαφρυνθεί η πίεση για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά στη γαλλική εφημερίδα ο οικονομολόγος Ζαν Πιζανί-Φερί.

Από Οκτώβριο "τα σπουδαία" και για την Ελλάδα


Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για
 να δει εάν οι εταίροι της δώσουν το πράσινο φως…
 Σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για τη Μαδρίτη και την Αθήνα», η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd, επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για να δει εάν οι εταίροι της δώσουν το πράσινο φως για τη χορήγηση παράτασης στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Όπως σημειώνεται, «η Ελλάδα παραμένει το πλέον ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει την ευρωζώνη» και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ζητάει επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια (μέχρι το 2016), προκειμένου να διαθέτει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να εφαρμόσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
 
Ακόμα και οι πλέον σκληροπυρηνικές χώρες όπως είναι η Ολλανδία και η Αυστρία, διάκεινται πλέον θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα, προσθέτει η εφημερίδα.
 
Ωστόσο, συμπληρώνει, όλοι επιθυμούν πρώτα να δουν την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα, πριν δώσουν την συγκατάθεσή τους στο αίτημα για επιμήκυνση.
 
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε γνωστό ότι η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νωρίτερο στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ η απόφαση για την επιμήκυνση θα ληφθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Κάποιες πηγές της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αναβληθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές, προσθέτει η εφημερίδα.
 
Εξάλλου, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το αίτημά του για χορήγηση επιμήκυνσης στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται η σημερινή De Standaard, υπό τον τίτλο «Τέχνασμα θα κάνει τη διετή επιμήκυνση να μην συνεπάγεται επιπρόσθετη επιβάρυνση».

Η εφημερίδα σημειώνει πως η χορήγηση διετούς επιμήκυνσης στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, στο οποίο όμως εναντιώνονται σθεναρά χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία.
 
Για τον λόγο αυτόν, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει στο ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει εκ νέου τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου οι τελευταίες να μπορέσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
 
«Πρόκειται για ένα τέχνασμα ώστε η επιμήκυνση να μην συνεπάγεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους δανειστές, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και τον Αύγουστο», καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου