"Φλέγεται" η Μεσόγειος, ανησυχία για την οικονομία της ευρωζώνης

Η σύνοδος των 5+5 στη Βαλέτα.
Οι ηγέτες των πέντε χωρών του βόρειου τμήματος της Μεσογείου, που πραγματοποίησαν σύνοδο στην Μάλτα, απηύθυναν έκκληση για μια "ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου"... σε κοινή τους ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο περιθώριο της συνόδου των 5+5 στη Βαλέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος και οι πρωθυπουργοί της Μάλτας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "εξέτασαν την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και της 19ης Οκτωβρίου".

Οι ηγέτες των πέντε χωρών "επανέλαβαν την έκκλησή τους για την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο". Ευχήθηκαν επίσης το επόμενο Συμβούλιο "να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός συστήματος ενιαίας τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη, να αποφασιστεί αυτό πριν από το τέλος του έτους, και να τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2013".

Οι πέντε ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης "την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού και να συμβάλουν ενεργά στη διατήρηση της σταθερότητας και της ενότητας της ευρωζώνης".

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι ομολογοί του της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή --Διάλογος 5+5 μαζί με τους ηγέτες των πέντε χωρών του Μάγρεμπ (Μαυριτανία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη)--με οικοδεσπότες τους τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
ΑΜΠΕ