Σειρήνες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Ερντογάν διαθέτει από το απόγευμα της Πέμπτης το πράσινο φως από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική της χώρα. «Το μόνο που θέλουμε για την περιοχή αυτή είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, τα σχέδια χερσαίας επέμβασης στη Συρία φαίνεται πως δεν έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ αναλυτές επισημαίνουν με την τουρκική στάση διαμορφώνεται το πλαίσιο για μια ξένη επέμβαση στη χώρα από την πίσω πόρτα, καθώς δεν φαίνεται εφικτό να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτό, πηγές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει να εγκρίνει μια «περιορισμένης κλίμακας» επιχείρηση της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, ώστε να αναγκαστούν οι δυνάμεις του συριακού στρατού να υποχωρήσουν. Έτσι, οι αντάρτες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευκαιρία κινήσεων ώστε να ανανεώνουν απευθείας με την Τουρκία προμήθειες σε όπλα και φάρμακα.

Άλλωστε, υπήρχαν πληροφορίες από τον περασμένο μήνα ότι Τούρκοι αξιωματικοί διοικούν ομάδες αναρτών, που επιχειρούν στο Χαλέπι, χωρίς να έχουν περάσει σε συριακό έδαφος οι ίδιοι.

Χθες η Συρία επανέλαβε το ίδιο λάθος πλήττοντας τουρκικό έδαφος και συγκεκριμένα το χωριό Γιαγλιάνταγι, κοντά στην Αλεξανδρέττα, με την Άγκυρα να περνάει σε αντίποινα πλήττοντας θέσεις στη συριακή επικράτεια με συνεχείς βολές πυροβολικού.

Πάντως, η σύμμαχος της Δαμασκού Ρωσία, είχε πιέσει τη συριακή κυβέρνηση να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα επαναληφθεί μια επίθεση, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή σε πέντε άμαχους στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε, τη στιγμή που οι Σύροι αντάρτες την εμπλέκουν στην κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού τον Ιούνιο...