ΔΝΤ: «Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι περιμέναμε»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται να επανέλθει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και εφαρμογής... Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις της «Η», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποστολή δεν έχει καταφέρει να συλλέξει όλα τα στοιχεία, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας.

  ο Μιχάλης ΙΓΝΑΤΙΟΥ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
«Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς», τόνισε ο κ. Ράις και πρόσθεσε: «Ορισμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν, άλλοι δεν επιτεύχθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε στοιχεία για να εκτιμήσουμε» (την κατάσταση).
 
Πηγή εκτός του Ταμείου τόνισε στην «Η» ότι είναι φανερό πως ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, ανακάλυψαν πως η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη απ' ό,τι περίμεναν. Η πηγή εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και εάν δεν υπάρξουν απτά δείγματα στην εφαρμογή και την υλοποίηση, τότε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι αρνητική και δεν θα δικαιολογείται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η πραγματική εικόνα της οικονομίας θα είναι γνωστή την επόμενη εβδομάδα, καθώς η τεχνική αποστολή υπό τον κ. Φλάναγκαν, αναχώρησε μόλις χθες από την Αθήνα και αναμενόταν αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Τα ευρήματα της τεχνικής ομάδας θα είναι αντικείμενο συσκέψεων στο ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα και θα ενημερωθεί πάραυτα η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας στα ερωτήματα της «Η» για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Ράις τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών των στόχων του Μνημονίου. Υπογράμμισε ότι «η βάση για τις συζητήσεις θα είναι οι στόχοι του Προγράμματος, που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση», και πρόσθεσε: «Σ' αυτή τη βάση, εάν υπάρχουν ιδέες για να φτάσουμε καλύτερα στους βασικούς στόχους του Προγράμματος, είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε». Ο κ. Ράις απέφυγε να μιλήσει για τα αποτέλεσματα των ερευνών της αποστολής, λόγω και του γεγονότος ότι πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν από τους αρμοδίους της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επανειλημμένα στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υπογράμμισε ότι «το Πρόγραμμα πρέπει να επανέλθει σε τροχιά» (υλοποίησης).