Π. Κρούγκμαν: Με κίνητρα και όχι με λιτότητα μπορεί να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου την Πέμπτη θα δώσει διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Κρούγκμαν είναι εκφραστής της νεοκεϋνσιανής θεωρίας υποστηρίζοντας ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ύφεσης βρίσκεται στην υπερκατανάλωση.

«Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων» δήλωσε ο Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, ο Πολ Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρώπη. «Με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για τις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα» επισήμανε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Πρόσθεσε δε ότι, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική. «Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων. Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

«Το μάθημα που πήραμε από τη Μεγάλη Ύφεση είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία» συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν. 
ΑΜΠΕ