Η τρόικα ζητεί (;) εκκένωση νησιών με λίγους κατοίκους

Άκουσον άκουσον… Η τρόϊκα φέρεται να ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους!

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το επιχείρημα των τροϊκανών ήταν ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό!

Την αποκάλυψη αυτή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, σήμερα το μεσημέρι ενώπιον 70 και πλέον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, αφήνοντας άπαντες άφωνους.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να εκπονήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχέδιο για την εκκένωση νησιών που έχουν ως 150 κατοίκους, γιατί σύμφωνα με μελέτη που έχουν κάνει τα νησιά αυτά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, παρενέβη ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ρώτησε τον υπουργό: «Κύριε υπουργέ έλληνας το είπε αυτό ή ξένος» για να του απαντήσει ο υπουργός : «Ξένος ήταν αλλά θα ήθελα να σταματήσει το θέμα εδώ!!!». Παρούσα ήταν επίσης και η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου

Η συζήτηση επί τους θέματος δεν συνεχίστηκε, όμως είναι ενδεικτικό των άγριων προθέσεων των δανειστών...

Κατηγορηματική διάψευση

Πάντως ο υπουργός διαψεύσε άμεσα την είδηση. Μιλώντας στο enikos.gr την χαρακτήρισε πρωταπριλιάτικο αστείο. «Δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν της τρόικας σε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιο πράγμα. Ακόμα κι αν είχε ειπωθεί θα ήταν μόνο πρωταπριλιάτικο αστείο», είπε χαρακτηριστικά. «Η τρόικα έχει υπαλλήλους... εάν καποιός από αυτούς είπε ποτέ τέτοιο πράγμα αυτό θα ήταν μόνο αστείο» πρόσθεσε.

Σε διάψευση των παραπάνω πληροφοριών προχώρησε και το υπουργείο Οικονομικών.

«Ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στη σχετική ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
«Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών» τονίζεται επίσης σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

«Στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ έγραψε στο twitter: «Η είδηση που μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητεί την εκκένωση αραιοκατοικημένων νησιών, για να εξοικονομηθούν πόροι, είναι (φυσικά) εντελώς αναληθής».

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Να το διαψεύσει η ίδια η τρόικα

«Τέτοιες πληροφορίες δεν πρέπει να απαντώνται με δύο γραμμές από "κύκλους" και "παράγοντες"», τονίζει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, αναφερόμενος στην υπόθεση.

«Δεν μου αρκεί, ούτε κατ' ελάχιστον, η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών που χαρακτηρίζει ως εκτός πραγματικότητας τις πληροφορίες», σημειώνει ο κ. Μαχαιρίδης, ενώ κάνει λόγο για «εθνικά προκλητική αξίωση των εκπροσώπων της τρόικας», που δεν μπορεί «να περιγράφεται ως ένα απλό κακόγουστο αστείο» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, «στο μέτρο και στο βαθμό που μπορεί ακόμα να σηκώσει ανάστημα απέναντι στους απεσταλμένους των δανειστών, να απαιτήσει απ' αυτούς τους ίδιους να διαψεύσουν τη διακινούμενη από τα ΜΜΕ πληροφορία».

Αν οι εκπρόσωποι της τρόικας «θεωρούν ως "άνευ σημασίας" να απαντούν σε "πληροφορίες" με ανάλογο εθνικά επιζήμιο και επικίνδυνο περιεχόμενο, πρέπει και επισήμως να θεωρηθούν ανεπιθύμητοι, και ως τέτοιοι να αντιμετωπιστούν από την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και καταλήγει:

«Στην περίπτωση που υπάρχει έστω και ίχνος αληθείας στη σχετική πληροφορία και επειδή η φερόμενη ως απαίτηση της τρόικας αφορά κυρίως, αν όχι αποκλειστικά το Νότιο Αιγαίο, τους διαμηνύουμε ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί ο πληθυσμός των εκατόν πενήντα ή πέντε κατοίκων στα μικρά μας νησιά, αλλά θα φροντίσουμε να κατοικηθούν και εκείνα που σήμερα θεωρούνται ερημονήσια. Είναι ανάγκη που ξεπερνά τα όρια αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού».