Γαλλία: Προς τη δημιουργία τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας

Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη με τα σχέδιά της να συγχωνεύσει αρκετούς χρηματοδοτικούς βραχίονες και να δημιουργήσει μια δημόσια τράπεζα, σε μια προσπάθεια να οχυρώσει την ευάλωτη γαλλική οικονομία από τα μέτρα λιτότητας και την πιστωτική σύσφιξη.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για τη δημιουργία της τράπεζας, σε μια κίνηση που εκπληρώνει μια από τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο πρόεδρος, Francois Hollande. Στόχος είναι να εξοπλίσει τη Γαλλία με έναν μηχανισμό παρόμοια με τη γερμανική κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW, που σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Jean-Marc Ayrault έχει συμβάλει στη δυναμική της γερμανικής βιομηχανίας.

Banque Publique d΄Investissement θα είναι ένα επιθετικό εργαλείο για την ανάπτυξη που θα τεθεί στην υπηρεσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici, καθώς παρουσίασε το σχέδιο.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δοθούν στις τράπεζα πρόσθετες εξουσίες. Θα χρησιμοποιεί τους πόρους των υπαρχουσών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγικού επενδυτικού fund που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος, Nikolas Sarkozy.

Η κατάσταση της οικονομίας και ο πιο σφικτός τραπεζικός δανεισμός αναγκάζουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων να βάζουν τις επενδύσεις τους στο "πάγο". Δημοσκόπηση που διενήργησε η Ifop στα μέσα Σεπτεμβρίου σε επιχειρηματίες που απασχολούν μεταξύ 10 και 500 εργαζόμενους έδειξε πως το 32% ΄των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσβασή τους στην τραπεζική πίστη. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Ιούνιο το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 30%.


Πηγή:www.capital.gr