Στη Βουλή τα πρώτα δύο ονόματα πολιτικών της «λίστας Λαγκάρντ»

Στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο, απέστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, τα πρώτα δύο ονόματα πολιτικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ».

Η διαβίβαση των ονομάτων στον κ. Νάκο έγινε έπειτα από τη σχετική παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαου Παντελή, ο οποίος είναι αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να διαβιβάσουν τις σχετικές καταστάσεις στον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Νάκο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παντελής στην σχετική παραγγελία του προς τους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη, η ικανοποίηση του αιτήματος του αντιπροέδρου της Βουλής «δεν παραβλάπτει σε τίποτα το έργο των διενεργούμενων προκαταρκτικών εξετάσεων», ενώ η αποστολή των ονομάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είχαν αρνηθεί στον κ. Νάκο να διαβιβάσουν αντίγραφο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στις λίστες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια από τη στιγμή που διενεργούν ποινικές έρευνες για τις υποθέσεις αυτές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την παραγγελία του κ. Παντελή, τώρα θα πρέπει να σταλούν στη Βουλή, από τη λίστα Λαγκάρντ, εφόσον φυσικά περιλαμβάνονται σε αυτά ονόματα όσων διετέλεσαν ή είναι σήμερα πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές και διαχειριστές των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, αν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, θα πρέπει να σταλούν και τα ονόματα των συζύγων και ανήλικων παιδιών.

Ακόμα, θα πρέπει να αποσταλούν στον κ. Νάκο από τους οικονομικούς εισαγγελείς τα ονόματα εκείνων των πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με τον Ν. 4065/2012 επανελέγχονται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» από το 1974 έως σήμερα, όπως και των συζύγων και των ανήλικών παιδιών τους και σε βάρος τους διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Τέλος, ο κ. Παντελής παραγγέλνει να διαβιβαστούν και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τα 36 ονόματα των εν ενεργεία και τέως υπουργών, βουλευτών κ.λπ., οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στις εισαγγελικές αρχές για το αν θα πρέπει να διαβιβάσουν τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη λίστα των «36», στον κ. Νάκο, αφού οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν πρόκειται για υπόθεση παράνομου πλουτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Πεπόνης έχει λάβει τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων που ελέγχονται, αλλά αναμένει και αυτά των συγγενικών τους προσώπων, προκειμένου να διασταυρώσει τα στοιχεία και και να διαπιστώσει εάν προκύπτει παρανομία.

Η θέση της κυβέρνησης στη δημοσιοποίηση ονομάτων από τη «λίστα Λαγκάρντ»

Με τη σταθερή θέση της παραπομπής στις «αρμόδιες ελεγκτικές αρχές», που «έχουν επιληφθεί και ασκούν το ρόλο τους», τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην επικαιρότητα το επίμαχο αυτό ζήτημα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διαβίβασε, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Σ. Στασινόπουλο, τον κλειστό φάκελο που παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και περιείχε επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι για την κυβέρνηση προέχει η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και «δεν έχει χρόνο να ασχολείται με τέτοια ζητήματα», τα οποία «έχουν μεν τη σοβαρότητά τους, αλλά είναι αρμοδιότητα των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί», αφού έχουν επιληφθεί της υπόθεσης το ΣΔΟΕ, η Δικαιοσύνη, αλλά και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αποστάσεις, εξάλλου, τηρούν, μέχρι στιγμής, και τα κόμματα, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, που έχουν αποφύγει να σχολιάσουν την εξέλιξη με τη δημοσιοποίηση της «λίστας», την οποία είχε ζητήσει η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου να γίνει γνωστό αν υπήρχαν σε αυτή αναφορές για λογαριασμούς καταθέσεων που να συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα, ώστε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων με τα δηλούμενα στο «πόθεν έσχες».