Αιφνιδιαστκά στην Αθήνα η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Τρίτη την Αθήνα για να συναντηθεί με τον ομόλογό της Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ότι υποστηρίζει την...
«πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» την οποία καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι «η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Ζάιμπερτ στην διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα.

«Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταδώσει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή: θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. «Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε την συνέχισή της», είπε ακόμη ο Ζάιμπερτ.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται να προσθέσει πολλά εύλογα ερωτήματα, όλα στην πολιτική είναι θέμα χρόνου. Το timing που λένε, είναι κακό, για να χρησιμοποιήσει κανείς την σχετική ορολογία. Με αυτή την έννοια, αν η επίσκεψη δεν συνοδεύεται με κάτι θετικό, για τους δύσμοιρους πολίτες αυτής της χώρας, μπορεί να αποτελέσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, που συμφώνησε την επίσκεψη σε αυτή την κρίσιμη ώρα.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους οπαδούς του, αλλά και τους πολίτες γενικότερα, να βγουν στους δρόμους τη Δευτέρα και να διαμαρτυρηθούν γι αυτή την επίσκεψη.

Αντίθετα Σαμαράς και Βενιζέλος χαιρέτησαν την άφιξη της Μέρκελ στην Αθήνα. Τα σπασμένα απ΄ ότι φαίνεται της επίσκεψης θα τα πληρώσουν στο τέλος, οι μαγαζάτορες του κέντρου, τα κτίρια και αρκετά κεφάλια που θα σπάσουν…

Πρώτες εκτιμήσεις

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη οριστεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπός της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στo πλαίσιo της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί σύμμαχοι και υπό αυτό το πρίσμα είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται επισκέψεις. Για να συμπληρώσει ότι η επίσκεψη αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ φυσικά και γίνεται στη σκιά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα και των δραστικών μέτρων προσαρμογής.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», όπως είπε. Μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στην Αθήνα θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.
Όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς πραγματοποιείται την επομένη του Eurogroup, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και μερικές εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας, οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις, η επίσκεψη της Ά. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Η ίδια άλλωστε εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική στήριξης της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι είναι απρόβλεπτες και μη διαχειρίσιμες οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Αντιδράσεις
 

 Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ στην Αθήνα.

Ως «μια ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο.

«Η κυρία Μέρκελ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι εκτός από το να κουνά το δάκτυλό της και να απαιτεί θυσίες ενώ η χώρα της κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ λόγω της κρίσης, έχει την βούληση να εργασθεί για μια Ευρώπη των εθνών και όχι για μια γερμανική Ευρώπη», σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

Στο πλαίσιο αυτό,
οι ΑΝ.ΕΛ. καλούν τους πολίτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γερμανική Πρεσβεία (Καραολή Δημητρίου 3 & Υψηλάντου, απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο), την Τρίτη (στις 18:00), ημέρα της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Στόχος της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να συνδράμει την κυβέρνηση για να βάλει φίμωτρο απέναντι στα νέα σφαγιαστικά μέτρα δήλωσε από την πλευρά της η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας το λαό να υψώσει το ανάστημά του εναντίον της κυβέρνησης και της Άνγκελας Μέρκελ.

«Ο ελληνικός λαός να ετοιμάζεται για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μπλόκο στα μέτρα είναι το σύνθημά μας», πρόσθεσε.

Πρόκληση και προσβολή για τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει την επικείμενη έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τρίτη

Με παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15.00 την Τρίτη συλλαλητήριο στις 13.00 στο Σύνταγμα ετοιμάζονται να υποδεχθούν από την πλευρά τους τη γερμανίδα καγκελάριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«Οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απαντούν με κινητοποιήσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με εντολές της κυρίας Μέρκελ και των Ευρωπαίων ηγετών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της ΕΕ που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία.

Το συλλαλητήριο της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.