Σε κίνδυνο η ανατολική Μεσόγειος | Άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου!

Βομβαρδισμός στο Χαλέπι της Συρίας  
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας μετά τη συριακή οβίδα που έπληξε χθες τη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας το θάνατο πέντε πολιτών. Η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί σύροι στρατιώτες... Η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει σήμερα την έγκριση της τουρκικής Βουλής για χερσαία εισβολή στο συριακό έδαφος.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Έκτακτη σύνοδο των μελών του συγκάλεσε το ΝΑΤΟ μετά από τουρκικό αίτημα.

Δαμασκός: Σεβόμαστε την κυριαρχία των γειτονικών χωρών

Η Συρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν κατοικημένη περιοχή στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία σκοτώνοντας πέντε πολίτες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών.

Κάλεσε επίσης τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων

Στο πλευρό της Άγκυρας η Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη φονική επίθεση της Συρίας, εκφράζοντας σαφή δήλωση στήριξης προς την Τουρκία που είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.

«Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Άσαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολύ-αναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.

Νωρίτερα και το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη φονική επίθεση της Συρίας, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Αποφασισμένη η Τουρκία να σταματήσει την "επιθετικότητα" της Συρίας

Η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας, μετά από την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά κατοικημένης τουρκικής περιοχής, με πέντε πολίτες νεκρούς

«Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας », αναφέρεται επίσης στην επιστολή.