Προσπάθειες συμβιβαστικής φόρμουλας με τη ΔΗΜΑΡ

Προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα με τη Δημοκρατική Αριστερά, ώστε να υπερψηφίσει και το πακέτο των εργασιακών στη Βουλή, καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες, μετά και την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα... την οποία ανακοινώσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Με δεδομένο, ότι δεν φαίνεται πως θα υπάρξει άμεσα νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το ant1online.gr, θα συνεχισθούν, με στόχο να υπάρξει συμφωνία και να ψηφισθούν τα μέτρα πριν τις 12 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η δίωρη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ στην οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση και οι συμβιβαστικές προτάσεις γύρω από τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν, ότι αναγνωρίζονται μεν τα βελτιωτικά βήματα που έχουν γίνει στο ζήτημα των εργασιακών, ωστόσο δεν κρίνονται αρκετά. Τρεις είναι οι λύσεις που προτείνονται από την Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με πληροφορίες. Η πρώτη είναι να αποσυρθεί η αξίωση της τρόικας για τα εργασιακά. Η δεύτερη να μπει στο μνημόνιο με αστερίσκο και να αξιολογηθεί αργότερα και η τρίτη επιλογή είναι να πάει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή και να καταψηφιστεί.

Ωστόσο, νέα «μεσολαβητική» προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει το βράδυ της Τετάρτης συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλώντας τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά. Άφησε, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτή κάποια χαραμάδα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από την Πέμπτη, καθώς ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί το πρωί για τις ΗΠΑ. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών από εκεί που θα βρίσκεται.

Όπως φαίνεται οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου, για «πάγωμα» των τριετιών έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στο θέμα των αποζημιώσεων, έχει γίνει επίσης, δεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς να μην θιγούν από τις αλλαγές, όσοι είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι ως την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων για τους νέους εργαζομένους όπου έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται αποζημίωση δώδεκα μηνιαίων βασικών μισθών για δέκα έξι χρόνια υπηρεσίας. Για καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, η τρόικα ζητά να λαμβάνεται ως βάση ο βασικός μισθός δηλαδή τα 586 ευρώ και η ελληνική πλευρά προτείνει τα 1.800 ή τα 2000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι άλλα θέματα που είναι εκκρεμή θα διαμορφωθούν, με το νόμο για τον κατώτερο μισθό που αναμένεται να ψηφισθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, σημείωναν και ότι το ζήτημα των επιδομάτων έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος ρυθμιστεί με την υπογραφή του 2ου Μνημονίου.

Σημειώνεται πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για άρνησή του να ψηφίσει τις ανατροπές στα εργασιακά το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται "στο κόκκινο". Σήμερα στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση για τις αποζημιώσεις για να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο στις εργασιακές σχέσεις.

Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου , οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές και συνέπειες της συμβιβαστικής πρότασης για να καθοριστεί η τελική απάντηση της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μπίστη για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό παράγοντα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, και ο οποίος έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι πιστωτές δέχθηκαν να ανέλθει στις 2.000 ευρώ το ποσό βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση πέραν των 16 μισθών και μέχρι τους 24μήνες ενώ ο χρόνος προειδοποίησης δεν θα είναι τρεις μήνες, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα, αλλά ένα μήνα παραπάνω δηλαδή τέσσερις.

Κατά τον ίδιο παράγοντα, το πακέτο της συμφωνίας έχει κλείσει και πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή δυο νομοσχέδια, ένα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές κι ένα, μάλλον ο προϋπολογισμός, με τα δημοσιονομικά μέτρα. Στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε από το πρωί συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.