Άνω-κάτω το Πασόκ | Στόχος των "κηπουρών" ο Ευ. Βενιζέλος

Στόχος των "κηπορών" ο Βενιζέλος
Εντονες αναταράξεις, διεργασίες και οσμώσεις στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις επί του θέματος των φοροφυγάδων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες οδήγησε σε ραγδαίες εξελίξεις... Στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε στην κατοχή του τη λίστα και την παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ υπάρχει έντονη αντίδραση για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση, με αποτέλεσμα αφενός ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το κόμμα, αφενός στελέχη και βουλευτές θέτουν θέμα να ξεκαθαρίσουν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης. Ο κ. Βενιζέλος περνώντας στην αντεπίθεση συγκάλεσε για σήμερα στις 13.30 έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, στην οποία αναμένεται να εμφανιστεί σκληρός έναντι των επικριτών του. Παράλληλα χθες, σε τηλεοπτική εμφάνιση του (Mega) επετέθη με δριμύτητα σε όσους αφήνουν αιχμές εναντίον του, κάνοντας λόγο για δημαγωγία, λασπολογία και χυδαίες επιθέσεις στο πρόσωπό του. Σε ερώτηση γιατί κράτησε το στικάκι, απάντησε ότι το κράτησε η γραμματέας του και ότι «όλα αποτελούν τμήμα του αρχείου του», το οποίο «το παίρνει ο υπουργός μαζί του». Υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν το άνοιξε να δει το περιεχόμενό του.
Σε σύσκεψη με συνεργάτες του χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συζήτησε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση. Κρίθηκε ότι έπρεπε να κάνει προσωπική παρέμβαση για να αναστρέψει το κλίμα και να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε η ιδέα να δώσει συνέντευξη Τύπου, η οποία απερρίφθη και προεκρίθη η λύση της συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό. Παράλληλα κρίθηκε σκόπιμο να συγκληθεί η ΚΟ του ΠαΣοΚ ώστε να επέλθει εκτόνωση των βουλευτών. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να εξηγήσει τι έγινε με την περίφημη λίστα, να κάνει απολογισμό όσων έκανε στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομικών και ως κυβερνητικός εταίρος σήμερα, ενώ θα αναφερθεί και στα μέτρα που επίκεινται.

Ο «αναβρασμός» που επικρατεί, πάντως, μεταξύ των βουλευτών είναι πρωτοφανής, με αρκετούς να ζητούν «πειστικές εξηγήσεις» και να θέτουν παράλληλα και θέμα ηθικής νομιμοποίησης των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ένας εκ των νέων βουλευτών που στήριξε με ζέση τον κ. Βενιζέλο, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πρέπει να έρθει η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να διασταυρωθεί με την αρχική λίστα (αίτημα που έχει πει ότι θα υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών) ώστε να φανεί ποια ονόματα είναι μέσα και αν «πειράχθηκε» από κάποιους. Στην καλύτερη περίπτωση, σχεδόν οι πάντες αναγνωρίζουν λάθος χειρισμούς του κ. Βενιζέλου στο επίμαχο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί βουλευτές θα θέσουν θέμα εμπιστοσύνης, το οποίο δεν απέκλεισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, λέγοντας πως «όλα είναι ανοικτά, είμαστε δημοκρατικό κόμμα».

Αποχωρεί από το ΠαΣοΚ ο κ. Ι. Ραγκούσης

Νωρίτερα το πρωί ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι αποχωρεί από το ΠαΣοΚ, καθώς η υπόθεση της λίστας ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Κατήγγειλε ότι στο σημερινό ΠαΣοΚ «έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και την ηθική παρακμή, καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή».

«Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ’ επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα Λαγκάρντ, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η υπόθεση της λίστας «αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα», ανέφερε με έμφαση.

«Με βάση αυτά, το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠαΣοΚ, από ένα ΠαΣοΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή, καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή». Ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε ότι παραμένει «ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για μία καθαρά προσωπική απόφασή του και δεν είχε κάνει κάποια προσυνεννόηση με άλλα στελέχη ή πολιτικούς χώρους, ενώ έλαβε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από στελέχη εντός και εκτός ΠαΣοΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Θάνος Τζήμερος με μήνυμά του στο twitter σχολίασε: «Και πολύ άντεξε o Ραγκούσης! Χαιρετίζουμε την αποχώρηση ενός σοβαρού ανθρώπου», ενώ απηύθυνε πρόσκληση «όλοι οι σοβαροί άνθρωποι να ενωθούν για τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού μετώπου που θα σαρώσει το καρκίνωμα της μεταπολίτευσης».

Σχολιάζοντας εμμέσως την αποχώρηση Ραγκούση, ο κ. Βενιζέλος (Mega) εκδήλωσε τη δυσαρέσκεια του. «Εάν κάποιοι δεν θέλουν να μετέχουν στη συλλογικότητά μας λυπάμαι πολύ, η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοικτή» είπε, ωστόσο έστειλε και ένα σκληρό μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι βιάζονται να βρουν την αφορμή να πουν φεύγω, δεν είμαι ΠαΣοΚ», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε όσους «νομίζουν ότι μπορούν να εξαγνιστούν γιατί είναι αειπάρθενοι», φωτογραφίζοντας τον κ. Ραγκούση. Διευκρίνισε δε ότι δεν αναφέρεται στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο είπε ότι είναι φίλος του, ενώ υπενθύμισε ότι του έχει προτείνει να είναι «πολύ κοντά του», δηλαδή τη θέση αντιπροέδρου του ΠαΣοΚ.

Ιδρύει κόμμα ο Λοβέρδος;

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός κ. Λοβέρδος, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από την ηγεσία Βενιζέλου, παρουσίασε χθες το βιβλίο του και ανακοίνωσε επισήμως ότι αναλαμβάνει πολιτική πρωτοβουλία.

«Η έκδοση των θέσεων για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση συνιστά πολιτική ενέργεια. Θα αγωνιστώ για να καταρτιστεί, επιτέλους και να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση κι επιστροφής στον δρόμο της ευημερίας και της αξιοπιστίας. Η πίστη μου σ’ αυτό που επιχειρώ είναι ακλόνητη» είπε με νόημα και προσδιόρισε ότι τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμη η τριακονταμελής ομάδα του.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε με έμφαση ότι για τέταρτη φορά η Βουλή των Ελλήνων οδηγείται σε ψηφοφορία για μέτρα, δίχως αναπτυξιακό σχέδιο. «Δεν πάει άλλο με τα περί ανάπτυξης ψέματα, προσχήματα, τα άλλοθι και τις υπεκφυγές», τόνισε. Προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει χρόνος για πολιτικά παιχνίδια» και πως «θα είναι δραματικό να αποφύγουμε την πτώχευση και, εξαιτίας της ακαταλληλότητας των πολιτικών και των κομμάτων, να μην αποφύγουμε τη φτώχεια, τη δυστυχία και την εγκληματικότητα». Επεσήμανε δε πως «για να εφαρμοστεί, όμως, το εθνικό σχέδιο απαιτούνται ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα ανατρέψουν ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνει τα θλιβερά και καταστροφικά του λάθη». Με αιχμηρή γλώσσα ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Είτε πρόκειται για την άσκηση πολιτικής, είτε πρόκειται για τις επιλογές προσώπων, η θλιβερή όψη της μεταπολίτευσης είναι πανταχού παρούσα. Αυτές τις ημέρες μάλιστα όλοι ακούμε το κύκνειο άσμα του πολιτικού συστήματος. Στο τελείωμά του πάντως, πρέπει οπωσδήποτε να περιλάβει ευθείες, σαφείς και πειστικές εξηγήσεις».

Μία φράση που ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του Ευ. Βενιζέλου για το θέμα της λίστας. «Με πολιτικαντισμούς, κοινοτυπίες, υπεριπτάμενες πολιτικές γενικεύσεις ουδείς πολιτικός και κανένα κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ελλάδα της κρίσης, της ανασφάλειας και του φόβου» είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο οποίος σήμερα είναι διασπασμένος σε κόμματα, δίκτυα και φυσικά πρόσωπα. «Χρειαζόμαστε, σήμερα, ένα κόμμα ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό, ανοικτό στην κοινωνία και τα ρεύματά της, με όπλο το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας και των πολιτών της από την κρίση και την επιστροφή στην ευημερία και την αξιοπιστία».

Σημείωσε, τέλος, ότι προσωπικά έχει αίσθηση «της κρισιμότητας κάθε συγκυρίας» και ότι δεν «πάσχει από κάποια μωροφιλοδοξία». «Πολιτική πρόταση καταθέτω. Ολα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους».
 ο Αγγελος Μόσχοβας στο ΚΕΡΔΟΣ