Ερντογάν: «Δεν απέχουμε πολύ από τον πόλεμο» | Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό απηύθυνε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας του θα είναι «ένα μοιραίο λάθος».

Δύο ημέρες μετά τη ρίψη ενός όλμου σε τουρκική πόλη από συριακό έδαφος που κόστισε τη ζωή σε πέντε άνθρωποι, σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει να κηρύξει πόλεμο, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν απέχει και πολύ.

«Το έθνος αυτό έχει φτάσει εδώ που είναι σήμερα επιβιώνοντας από διηπειρωτικούς πολέμους» δήλωσε με νόημα ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του.
 
O τουρκικός στις ακτές της Συρίας
 
Ο τουρκικός Στόλος, σύμφωνα με το DefenceNet, απέπλευσε από την κύρια βάση του στο Golcuk με κατεύθυνση την Μεσόγειο εντείνοντας την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή κατα το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί την περίοδο που η Άγκυρα προσπαθούσε να τρομοκρατήσει την Κύπρο και το Ισραήλ ώστε να μην προχωρήσουν στις εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν Μεσόγειο.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έντονης και διαρκούς ναυτικής παρουσίας στην περιοχή η Άγκυρα διαμόρφωσε το σχέδιο δράσης Barbaros το οποίο περιλαμβάνει την διαρκή παρουσία σημαντικών μονάδων του τουρκικού Ναυτικού σε ολόκληρη την Μεσόγειο και φυσικά στην Αν Μεσόγειο.

Στην δύναμη αυτή συμμετέχουν τέσσερις φρεγάτες πέντε πυραυλάκατοι τρία πλοία της Ακτοφυλακής και ένα πλοίο ανεφοδιασμού στόλου. Φυσικά την δύναμη αυτή προστατεύει αδιευκρίνιστος αριθμός υποβρυχίων ενώ αριθμός μαχητικών F-16 και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 MPA θα μπορούν να καλύψουν από αέρος τον τουρκικό Στόλο.