Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε... | Στα "κάγκελα" η αντιπολίτευση!

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου». Απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους βουλευτές για έγκριση των μέτρων, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η χώρα «να οδηγηθεί στο χάος»...

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό» αναφέρει συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση».

Επισημαίνει ακόμη πως πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθεί να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτει σε δραματικούς τόνους πως «το πρόβλημα από εδώ και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη».

Καταλήγοντας τονίζει πως «αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε απορρίψει τις πληροφορίες που ήθελαν τις ανατροπές στα εργασιακά να εξαιρούνται τελικά από το συνολικό πακέτο των μέτρων και να μετατίθενται σε ύστερο χρόνο. «Όλα θα πάνε μαζί (στη Βουλή) την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα νομίζω» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Σαμαρά για τον προϋπολογισμό και για τις τελευταίες πινελιές στα προαπαιτούμενα και πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση του Euro Working Group χθες έγινε σε καλό κλίμα.

Η ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου.

Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή... Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».
 
ΣΥΡΙΖΑ: "Χάος είναι το Μνημόνιο"
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ότι η  διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα, προσθέτει ότι «αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή  επιχείρηση εξαπάτησης του λαού» και τονίζει ότι «χάος είναι το μνημόνιο».

 Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν», ενώ εκτιμά ότι  δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά επίσης ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία, όταν τα 31 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιό τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

 Στην επίθεσή του κατά των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι και τα τρία κόμματα «έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απορρέουν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τους έχει απομείνει».
 
Ευ. Βενιζέλος: Ατυχής η ανακοίνωση
 
«Εσπευσμένη» και «ατυχή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και ότι «η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει  ακολουθεί».

 Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζεται, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» και κάλεσε την κυβέρνηση «να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».

 «Όταν, άρα, ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την  ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, εισηγήθηκε να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το πακέτο μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο δίλημμα «μπροστά ή πίσω», «το πίσω είναι παιχνίδι με τη φωτιά», ενώ η προοπτική του κόμματος είναι μία: «Να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει».

Όσον αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να προβλεφθεί ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής, στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας».

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά στελεχών τα οποία, όπως είπε, τίμησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το απαξιώνουν, υπονομεύουν την προσπάθεια και «τώρα δηλώνουν ακαίρως- ευκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και δεν μπορεί να προσφέρει». Η συγκεκριμένη αναφορά αυτή του κ. Βενιζέλου ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία δημοσίων παρεμβάσεων επιφανών στελεχών, όπως των Ανδ. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

«Ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Να μην ψηφίσει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ», ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινείται προς τη μη ψήφιση του πακέτου μέτρων, κάτι που, επίσης, άφησε να εννοηθεί και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι καθώς οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ακόμα τα οριστικά μέτρα και ζήτησε να μην ψηφιστούν, εάν πρόκειται για τα μέτρα που ακούγονται. 
  
 Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στη θέση της για τα εργασιακά
 
 μμένει η ΔΗΜΑΡ στις θέσεις της για τα εργασιακά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «δεν συμφωνεί με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης», ενώ  προσθέτει ότι «πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα».

Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
 
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τελείωσε «η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης»

«Αυτό που τέλειωσε σήμερα είναι στην πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Ζώης επίσης κατηγόρησε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους δυο προκατόχους του κ.κ. Παπαδήμο και Παπανδρέου, για εκβιασμό μέσω του οποίου, όπως υποστήριξε, ψηφίστηκαν τα μνημόνια. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός χωρίς να πρωτοτυπήσει στο ελάχιστο, επανέλαβε μονότονα αλλά και πειθαρχημένα τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή».

Χρυσή Αυγή: Παραμύθι η διαπραγμάτευση, αντεθνικά τα μέτρα και το ξεπούλημα
 
«Η εγχώρια τρόικα ουδέποτε διαπραγματεύθηκε με τους ξένους, παίζει απλά θέατρο για να παραπλανήσει τους αδαείς. Ακόμα και αν η συγκυβέρνηση περάσει τα αντεθνικά μέτρα, το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη».
 
 
ΚΚΕ: "Παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων"
 
«Στο εκβιαστικό- τρομοκρατικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το ΚΚΕ καλεί το λαό να απαντήσει περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης», αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής του Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «ο πανεργατικός- παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους».