Δρακόντεια μέτρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις παρελάσεις

Τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη έχουν προβλεφθεί αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης των παρελάσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, προς αποφυγή εκτρόπων που θα βεβηλώσουν την ιστορική επέτειο από τον πόλεμο του '40.


 Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη κάτω από δρακόντεια μέτρα θα πραγματοποιηθούν η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να επαναληφθούν τα έκτροπα που σημάδεψαν πέρσι τον εορτασμό στην πόλη.

Θα ακολουθηθεί το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν από απόσταση.

Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται ο αποκλεισμός για τους πολίτες της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, σε όλο το μήκος της πριν από την εξέδρα των επισήμων, προς το Μέγαρο Μουσικής! Επομένως, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, θα πρέπει να σταθούν μετά το ύψος της οδού Καραϊσκάκη, σε απόσταση 100 μέτρων δυτικά της εξέδρας, προς το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς.

Επί ποδός θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη 2.000 αστυνομικοί, ενώ στη συμπρωτεύουσα θα φτάσουν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού θα κάνουν περιπολίες.

Το σχέδιο αποτροπή των εκτρόπων συμπεριλαμβάνει, επίσης, κιγκλιδώματα και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση αναφορικά με τα ακριβή σημεία από όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της παρέλασης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει προφορικά από τα επιτελεία του Στρατού να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος διέλευσης των τμημάτων. «Ως παράδειγμα λαμβάνεται η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, η οποία διήρκεσε 23 λεπτά», αναφέρουν αστυνομικοί.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν και στην Αθήνα, όπου η μαθητική παρέλαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σύντομη και να μην ξεπεράσει σε διάρκεια τη μισή ώρα.

Ειδικότερα στους Δήμους Αθηναίων & Πειραιά  θα παρθούν και έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Κεντρική Παρέλαση), από 07.00΄:
- Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
- Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις καθέτους αυτής.
- Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σέκερη.

Ι. Ν. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ (Δοξολογία), από 06.00΄:
- Σκουφά, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της.
- Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα.
- Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, από 09.00΄:
- 34ου Συντάγματος Πεζικού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση & Ελ. Βενιζέλου.
- Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου & 2ας Μεραρχίας.
- Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως & Γρηγ. Λαμπράκη.