ΕΤΕ: Ανακοινώθηκε η πρόταση για την εξαγορά της Eurobank | Το Χ.Α. κατέβασε τις μετοχές τους από το ταμπλό

Tην υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονοµαστικών µετοχών µε ονοµαστική αξία 2.22 ευρώ έκαστη έκδοσης της Ergasias, ανακοίνωσε αργά το βράδυ η Εθνική Τράπεζα...

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα (ο «Προτείνων») ανακοινώνει την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης (η «Δηµόσια Πρόταση»), για την απόκτηση όλων των κοινών ονοµαστικών µετοχών µε ονοµαστική αξία 2.22 ευρώ έκαστη έκδοσης της Eurobank.

Ο Προτείνων προσφέρει ως αντάλλαγµα, νέες κοινές ονοµαστικές µετοχές µε νέα ονοµαστική αξία (κατόπιν αναπροσαρµογής της ονοµαστικής αξίας) 1 ευρώ ανά µετοχή έκδοσης του Προτείνοντος µε σχέση 58 νέες µετοχές του Προτείνοντος έναντι κάθε 100 µετοχών της Eurobank.

Οι Μετοχές είναι εισηγµένες και διαπραγµατεύονται στην Αγορά Αξιών του Χρηµατιστηρίου Αθηνών. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των µετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ µε βάση τη τιµή κλεισίµατος της µετοχής την Πέµπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1,9 δισ.ευρώ ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατοµµύρια ευρώ.

Η ολοκλήρωση της Δηµόσιας Πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συµπεριλαµβανοµένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των µετόχων της ΕΤΕ.

Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση.

Μετά την Ολοκλήρωση της Δηµόσιας Πρότασης, ο Προτείνων προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση µε την Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θεωρεί πως η Δηµόσια Πρόταση προσφέρει πλεονεκτήµατα στρατηγικής σηµασίας καθώς ο ενιαίος φορέας αναµένεται:
- Μα δηµιουργήσει έναν διευρυµένο τραπεζικό όµιλο µε µεγαλύτερη σταθερότητα και βιωσιµότητα, ο οποίος θα συµβάλει στη χρηµατοδότηση της ανάκαµψης της Ελληνικής οικονοµίας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κλίµατος εµπιστοσύνης στο ελληνικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα,

- Στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυνατότητα συνδυασµού προϊόντων, δικτύων διάθεσης και ισολογισµών θα επιτρέψει στον νέο τραπεζικό όµιλο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σε όλη την περιφέρεια.

- Να επιτύχει υψηλό βαθµό συνεργειών και δηµιουργία αξίας µέσω ενός αξιόπιστου σχεδίου ενοποίησης, το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο ιδρύµατα, και να προσφέρει σηµαντικά βελτιωµένες δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα επόµενα χρόνια.
Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήµανε μεταξύ άλλων ότι «η Δηµόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήµερα, στοχεύει στη δηµιουργία ενός διευρυµένου τραπεζικού οµίλου στην Ελλάδα που θα διαδραµατίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηµατοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονοµική ανάκαµψη».

Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύµβουλος της ΕΤΕ σηµείωσε ότι «με την παρούσα Δηµόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, δηµιουργώντας ένα µακροπρόθεσµα βιώσιµο χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δηµιουργήσει ευκαιρίες για τους µετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη µεγάλης µερίδας µετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δηµόσια Πρόταση. Είµαστε πεπεισµένοι ότι και το Διοικητικό Συµβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δηµιουργεί η Δηµόσια Πρότασή µας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους µετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουµε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριµένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούµε τη σηµαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχηµένο κοινό µέλλον»

Η περίοδος αποδοχής της Δηµόσιας Πρότασης αρχίζει την ηµέρα δηµοσίευσης του πληροφοριακού δελτίου της Δηµόσιας Πρότασης Τα αποτελέσµατα της Δηµόσιας Πρότασης θα δηµοσιευθούν εντός δύο εργασίµων ηµερών µετά το τέλος της περιόδου αποδοχής που περιγράφεται ανωτέρω σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο Νόµο.

Η Credit Suisse Securities (Europe) Lίmited ενεργεί ως χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος της ΕΤΕ στο πλαίσιο της Δηµόσιας Πρότασης καθώς και κατά την επερχόµενη συγχώνευση.

Ο Ενιαίος Όµιλος

Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ.

Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.

Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή.

Δυναµικό Συνεργειών

Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των Euro 570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.

Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:
- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,

- Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,

-Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και

- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου.
Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες

Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση

Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ.

Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες

Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση «οι καλύτεροι εκ των δύο» αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.

Ν. Νανόπουλος: «Το ΔΣ της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση»

«Η δηµόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος,.

Το ΔΣ της Eurobank, επικουρούµενο από τους χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ' αυτής.

Συνομοιλίες Alpha Bank - Emporiki Bank

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Credit Agricole να επιλέξει την Alpha Bank για την διεξαγωγή αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την μεταβίβαση της Emporiki Bank.

Στην περίπτωση που προχωρήσει η ενοποίηση των δύο σχημάτων, Εθνικής και Eurobank, δημιουργείται μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά, αλλά και μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη η διαμόρφωση του νέου τραπεζικού χάρτη της χώρας με μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η οριστικοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην αναδιάταξη δυνάμεων στο χώρο:

Σε πλήρη εξέλιξη αποκλειστικές διαπραγματεύσεις Alpha Bank με Credit Agricole για πώληση Εμπορικής, σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις Τράπεζας Πειραιώς με την γαλλική Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank, εξελίξεις σε Εθνική και Eurobank ενώ αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που επίσης διαθέτει ισχυρό δίκτυο και μεγάλη πελατειακή βάση.

Η εκτίμηση Κωστόπουλου επιβεβαιώνεται

Η εκτίμηση που είχε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν «δυόμιση» τράπεζες, θέλοντας να δώσει έμφαση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρά σχήματα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι πρωταγωνιστές

Ποιοι όμως τραπεζικοί όμιλοι είναι πρωταγωνιστές στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών; Με αποτέλεσμα να διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία στην ενσωμάτωση και απορρόφηση νέων τραπεζικών ιδρυμάτων που αποκτούν.

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βγει πρώτος αναφορικά με τον αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την Alpha Bank να έχει όμως προχωρήσει μέχρι σήμερα σε μια μόνο εξαγορά και συγχώνευση αλλά μεγάλη σε μέγεθος και να έχει παράλληλα συμπρωταγωνιστήσει σε τρεις ιστορικές προσπάθειες ενοποίησης δυνάμεων στην χώρα μας (και τώρα με την Εμπορική οδηγείται στην πραγματοποίηση της δεύτερης μεγάλης σε μέγεθος συγχώνευση).

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα μια μόνον, αλλά σημαντική σε μέγεθος εξαγορά και συγχώνευση τράπεζας: Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης από την Εμπορική Τράπεζα, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

Στην ιστορική διαδρομή τα χρόνια που εξετάζουμε η Alpha Bank, βρέθηκε στο επίκεντρο τριών ιδιαίτερα σημαντικών προσπαθειών συγχώνευσης, που εάν είχαν οδηγηθεί σε επιτυχή κατάληξη, θα είχαν αλλάξει για πολλές δεκαετίες τον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών αποτυχημένων προσπαθειών, δύο φορές με την Εθνική Τράπεζα το 2001 και το 2011 και με την Eurobank το 2011 επίσης, ήταν ότι ο «γάμος» διαλύθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν και στις τρεις περιπτώσεις είχαν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας του νέου σχήματος, τα οφέλη που θα προέκυπταν, κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, προσπάθεια συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank είχε ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο τραπεζών για τη μεταξύ τους συγχώνευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και 25η πανευρωπαϊκά, με τη συμμετοχή fund από το Κατάρ.

Στις δύο προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, στο επίκεντρο των εξελίξεων ήταν και πάλι η Alpha Bank, ενώ η άλλη τράπεζα ήταν η Εθνική. Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης Alpha- Εθνικής πραγματοποιήθηκε το 2001 με το «διαζύγιο» να έρχεται λίγο μετά την αναλυτική παρουσίαση όλων των επιμέρους πτυχών της και η δεύτερη προσπάθεια έγινε μια δεκαετία αργότερα το 2011, με τη συμφωνία να διαλύεται επίσης όταν οι διαδικασίες είχαν φθάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος.

Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank – Interbank, ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.

Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank - Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών.

Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.

Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση την Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένων είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Το 1998 προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas, ενώ στις αρχές του 1999 στην απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Χίου και στην απορρόφηση των εργασιών της National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου.

Στις αρχές του 2002, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της ΕΤΒΑbank ενώ η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2003. Στα τέλη Ιουλίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού), αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση και παρουσία του Ομίλου στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012).

Οι κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα και εξαγορών και συγχωνεύσεων στην εγχώρια τραπεζική αγορά στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας περιορίζονται καθαρά σε κινήσεις «εσωτερικών υποθέσεων», που σε κάθε περίπτωση ενδυνάμωσαν πολύ την ηγετική θέση της τράπεζας.

Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, θα πρέπει να καταγραφούν στο ιστορικό εξαγορών και συγχωνεύσεων οι δύο προσπάθειες που όπως προαναφέρθηκε έγιναν με την Alpha Bank για την δημιουργία, όπως είχε πει το 2001 ο αείμνηστος διοικητής της Θεόδωρος Καρατζάς του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα.

Το 2002 απορρόφησε την ΕΤΕΒΑ και το 1998 την Εθνική Κτηματική Τράπεζα, η οποία το 1997 είχε συγχωνευθεί με την Εθνική Στεγαστική, με τις δύο τελευταίες τράπεζες να διαθέτουν ισχυρό δίκτυο καταστημάτων και μεγάλη πελατειακή βάση.
ΑΜΠΕ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ