Goldman Sachs: «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στη Δραχμή…»

Να αποχωρήσει από το ευρώ συμβουλεύει την Ελλάδα ο Γκάρι Κον, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs, εκτιμώντας πως μόνο τότε η χώρα θα μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση.

«Εάν οι Έλληνες έφευγαν από το ευρώ, επανέφεραν τη δραχμή και την υποτιμούσαν, σε ορίζοντα 3-5 ετών η Ελλάδα θα είχε μια ακμάζουσα οικονομία που θα βασίζεται στον τουρισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Τόκυο. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί χρήσιμη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Κον, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ορισμένες χώρες θα επιλέξουν να βγουν από την ευρωζώνη για να μπορέσουν να πετύχουν την ανάπτυξη, ενώ επεσήμανε πως σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, μπορεί να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη Ευρώπη, όπου οι χώρες που ευημερούν χάρη στο κοινό νόμισμα, επιδοτούν τις χώρες που συρρικνώνονται εξαιτίας του. Ο ίδιος θέτει μικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Κον σημειώνει πως η Νότια Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά με το περιβάλλον σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών στο οποίο είναι σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την υπόσχεση του προγράμματος απεριόριστης στήριξης για το χρέος, αν οι χώρες υπογράψουν τη σύμβαση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζει την «προϋπάρχουσα κατάσταση», αλλά δεν αντιμετωπίζει την έλλειψη ανάπτυξης, σημείωσε ο Κον.

Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα μια «στιγμή» παρόμοια με την Lehman Brothers του 2008, όπως προσθέτει. Οι 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ πρέπει να βρουν τρόπους για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη στα ασθενέστερα μέλη, ενώ τα προγράμματα λιτότητας δεν υποστηρίζουν την ανάπτυξη.