Ομπάμα - Ρόμνεϊ: Nτιμπέιτ με επίκεντρο την οικονομία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποπειράθηκε να "ζωγραφίσει" το οικονομικό του όραμα για τη επόμενη τετραετία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, με τον αντίπαλό του για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, Μιτ Ρόμνεϊ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε» είπε ο αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε της δεινή οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όταν αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009. «Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη» είπ.

Ο προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα λέγοντας ότι έχουν ειπωθεί ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο και περιέγραψε ιστορίες ψηφοφόρων που συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία οι οποίοι έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης και είπε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

«Ναι μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση», είπε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων, αναφέροντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

«Ανησυχώ ότι ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ανεπιτυχής», είπε ο Ρόμνεϊ.

Ο Ομπάμα άσκησε κριτική κατά του Ρόμνεϊ για το φορολογικό του σχέδιο, τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, λέγοντας ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στις οικογένειες της μεσαίας τάξης για να πληρώσουν το αντίτιμο.

Ο Ρόμνεϊ απέρριψε το χαρακτηρισμό κατά του φορολογικού του σχεδίου, λέγοντας ότι «σχεδόν ότι είπε (ο Ομπάμα) για το φορολογικό σχέδιο είναι ανακριβές». Έδωσε ένα περίγραμμα του φορολογικού του σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ένα διάλειμμα από τους φόρους.

«Προτεραιότητά μου είναι οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις εργασίες τους» είπε ο Ρόμνεϊ.

Πάντως, νικητής στο ντιμπέιτ βγαίνει ο Ρόμνεϊ καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος προηγείται με 67% έναντι 25% του χαρακτηρισμένου "υποτονικού" Ομπάμα.
ΑΜΠΕ