Standard & Poor΄s: Τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση

Ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor΄s δίνει στην Ελλάδα το υψηλότερο σκορ κινδύνου. Συγκεκριμένα, δίνει «10», βαθμός που αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης ότι η χώρα έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πιστωτικού κινδύνου στην οικονομία...

Εκτιμά δε, ότι τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση.

Η εκτίμηση της S&P, για εξαιρετική υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, στηρίζεται αφενός στους κινδύνους που εγείρονται από την άμεση έκθεση του τραπεζικού κλάδου στην επιδείνωση της φερεγγυότητας του κράτους μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων, αλλά επίσης στην πεποίθηση του οίκου, ότι οι κρατικές πιστωτικές «εντάσεις» ενδέχεται να περιορίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την Standard & Poor΄s, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2012 και το 2013, με την πιθανή αθροιστική πτώση να τοποθετείται στο 10%-11%, επιπλέον της συνολικής συρρίκνωσης κατά 15% από τα τέλη του 2008.

Για τα χρόνια μετά το 2013 ο οίκος προβλέπει μια περίοδο ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωριστικών πιέσεων, εξαιτίας της δημοσιονομικής σύγκλισης, της κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης και του παγώματος της πιστωτικής αγοράς.

Επιπλέον, εκτιμά ότι και οι επιπρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές που θα απαιτηθούν πιθανώς από την Τρόικα, αν εφαρμοστούν θα παρατείνουν την συρρίκνωση της οικονομίας.