Ο εκβιάσας του εκβιάσαντος

Σε κινήσεις τακτικής προχωρά η Αθήνα με στόχο τη διασφάλιση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ την ώρα που η τρόικα διά δηλώσεων των Φ. Σόιμπλε, Μ. Ντράγκι αλλά και του Σάιμον Ο’Κόνορς του ΔΝΤ δημιουργεί νέα σοβαρά προσκόμματα.

Λίγες ώρες μετά την οριακή ψήφιση των μέτρων του Μνημονίου 3, μόλις με 153 ψήφους, οι εκβιασμοί έξωθεν και έσωθεν επανέρχονται, με κοινό προφανή στόχο:  Την παραμονή της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία.

Συνοδοιπόροι τους, εγχώρια συγκροτήματα ΜΜΕ, που στηρίζουν τον πρωθυπουργό, μπαίνουν κι αυτά στο παιχνίδι, φτάνοντας ακόμη και να τον παροτρύνουν να εκβιάσει με αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εφόσον οι εταίροι δεν τηρήσουν τη «συμφωνία κυρίων».

Μόλις ένα μήνα πριν, στις 8 Οκτωβρίου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωνε ότι η Ελλάδα «πρέπει να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της για να πάρει την επόμενη δόση», όμως χθες το σκηνικό μεταβλήθηκε, αναδεικνύοντας και την εσωτερική σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, αλλά και δημιουργώντας σοβαρότατες αμφιβολίες αν στις αρχές Δεκεμβρίου -γιατί προς τα εκεί μεταθέτουν την ημερομηνία- εκταμιευτεί τελικώς το όλον ή μέρος της δόσης.
 
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πάρουμε αποφάσεις για την Ελλάδα, την ερχόμενη εβδομάδα».

Από κοντά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι «η ΕΚΤ σε γενικές γραμμές έχει τελειώσει με την ελληνική βοήθεια».
 
Η διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών δανειστών, περί της βιωσιμότητας του χρέους, «αναβίωσε» διά στόματος Σάιμον Ο΄Κόνορς: «Εκκρεμεί, είπε, το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα του χρέους».

Αργά το βράδυ το Reuters απέδωσε σε Ευρωπαίο αξιωματούχο δήλωση βάσει της οποίας «μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισ. ευρώ).
 
Υπό αυτές τις συνθήκες ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από το Μαξίμου επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη, δίχως να προσδιορίζεται η ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει εκεί, πέραν της συμμετοχής του σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την ομάδα Friends of Cohesion.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιείται μία μέρα μετά τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλες, στην οποία η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει έως χθες ότι επρόκειτο να αποφασιστεί η εκταμίευση ολόκληρης της δόσης.

Πάντως, οι πληροφορίες όλες τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν ότι, αν τα μέτρα περνούσαν με λιγότερες από 155 ψήφους, υπήρχε πιθανότητα να μας δοθεί μόνο μέρος της.
 
Οι εξελίξεις αναιρούν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ο οποίος τόσο στην Κ.Ο. της Ν.Δ. όσο και προχθές στη Βουλή διατεινόταν ότι «παλεύει» ώστε να πάρουμε ακόμη περισσότερα χρήματα (από χρωστούμενα προηγούμενων δόσεων και ρευστοποίηση ελληνικών ομολόγων).
 
Πρέπει, λοιπόν, να εξευρεθεί τρόπος ώστε η αξιοπιστία του πρωθυπουργού να μην τρωθεί και η κυβέρνησή του να παραμείνει.
 
Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι αν οι Ευρωπαίοι εκβιάζουν την Ελλάδα, αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκβιάσει την τρόικα ή αν όλοι μαζί εκβιάζουν τον ελληνικό λαό.

Στο πλαίσιο αυτό προφανώς από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά διέψευδαν τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, καθώς, εκτός των άλλων, εξαρτώνται και από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους.
 
«Δεν είναι στις σκέψεις μας», έλεγαν στην «Εφ.Συν.», δίχως και να αποκαλύπτουν ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.
 
Είναι όμως φανερό ότι η σκέψη που κυριαρχεί είναι «εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν», κοινώς αν δοθούν τα χρήματα θα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
 
Εξ ου και παρουσίαζαν ως προτεραιότητά τους αυτή την ώρα την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπου είναι βέβαιοι ότι θα διασφαλίσουν πολλές περισσότερες από τις 153 ψήφους που πήρε το Μεσοπρόθεσμο.
 
Και αυτό, έλεγαν, θα χρησιμοποιήσουν ως ένα ακόμη ατού για να δοθούν τουλάχιστον τα 31,5 δισ. ευρώ.