Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε. | Οι αντιδράσεις των κομμάτων.. (βίντεο)

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας πως η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της... και επισημαίνοντας πως από τις δικές τους πλέον αποφάσεις εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση στην ελληνικό θέμα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και τονίζει πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τον κοινοτικό προυπολογισμό για τα έτη 2014-2020. Αν και το θέμα της Ελλάδας όπως και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν είναι στην ατζέντα δεν αποκλείεται να συζητηθεί, ενώ ο κ.Σαμαράς θα προωθήσει την ελληνική θέση για λήψη απόφασης.

Αύριο, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τσίπρας: Κατώτερος των περιστάσεων ο Σαμαράς

"Η Ευρώπη είναι τώρα αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι πολιτικές της και αποδεικνύεται πια περίτρανα ότι ο δρόμος των μνημονίων είναι καταστροφικός", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup και συμπλήρωσε: "Το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει και το παραδέχονται πλέον και οι ίδιοι".

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τον κατώτερο των περιστάσεων και "αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της Μέρκελ".



Βενιζέλος για το Eurogroup

«H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί  ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της.

Η Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά» αναφέρει ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του για το χθεσινό Eurogroup.

«Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα. Είχε αντιμετωπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων και όλοι ήξεραν ποιές συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο.

Έπρεπε συνεπώς να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τις επόμενες ημέρες  -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να  οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας . Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως  ένα πλαίσιο  αυτοπροστασίας και προοπτικής» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

 ΔΗΜΑΡ: Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα

"Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό αφορά και τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

"Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το Eurogroup

«Η εικόνα από το χθεσινό Eurogroup επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η ΕΕ εκτός των άλλων είναι λάκκος των λεόντων. Χθες βγάλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πώς θα καταμερίσουν τη ζημιά. Θα συμβιβαστούν προσωρινά. Θα υπάρξει ένας εύθραυστος προσωρινός συμβιβασμός γιατί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ κυριαρχεί η ιδέα της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η τάση της διάσπασής της. Γι αυτό εμείς υποστηρίζουμε την πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.
 
Χρυσή Αυγή: “Αν πέσει η Ελλάδα, πέφτει και η Γερμανία”
"Αν πέσει η Ελλάδα, πέφτει και η Γερμανία" δήλωσε ο τοκογλύφος Σόιμπλε για το σημερινό Eurogroup. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια της χώρας μας, που αχρηστεύθηκε από τη θλιβερή μνημονιακή συγκυβέρνηση της υποταγής. Με μία αληθινά εθνική ηγεσία, η Ελλάς μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα από τους πιστωτές της και να βάλει φραγμό στην αιματηρή πολιτική εις βάρος του ελληνικού λαού, καταλήγει το δελτίο τύπου της Χρυσής Αυγής.
τελευταία ενημέρωση 14:00
Για ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.