Πήραμε την δόση …ΣΤΟΠ!

Άλλο ένα μακρόσυρτο θρίλερ έλαβε αίσιο τέλος αργά χθες το βράδυ με το ΔΝΤ και την ΕΕ να συμφωνούν τελικά μια μεσοπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα.

Αρκεί όμως αυτό; Θα αλλάξει σε κάτι την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη; Άμεσα όχι. Στο μέλλον ίσως. Επισήμως πιστεύεται ότι το 2017 η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές.

Εξαιρετικά αμφίβολο,επισημαίνει χαρακτηριστικά το sofokleous10.gr, αλλά ακόμα και εάν γίνει θα πρέπει τότε η χώρα να έχει μια πολιτική ηγεσία που θα κατανοεί ότι οι αγορές (θα) μας δανείζουν όχι για να ασκούμε «κοινωνική» πολιτική αλλά για να επενδύουμε στην ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας μας ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να συγκλίνουμε πραγματικά με το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Τότε και μόνο τότε η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη (μάλλον των παιδιών μας…) θα μπορέσει να ξαναβελτιωθει σημαντικά.

Προς το παρόν το μόνο θετικό είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη αν και σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς είναι κατά γενική ομολογία ο «μεγάλος Ευρωπαίος ασθενής». Παρά ταύτα και αναλογιζόμενος κάνεις τις πολιτικές ηγεσίες που είχε τα τελευταία 30 χρόνια και μόνο ο επιθετικός προσδιορισμός «Ευρωπαίος» παράμενε αποτελεί μέγιστο κέρδος.

Είναι πολύ πιθανόν ότι και οι προβλέψεις που συμφωνηθήκαν χθες θα πέσουν έξω οδηγώντας την χώρα σε ένα νέο θρίλερ μετά τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το τελευταίο ίσως θρίλερ που μπορεί να μην έχει την ευτυχή κατάληξη που είχε το χθεσινό. Έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία ως χώρα να μπορέσουμε να τρέξουμε στην τελική ευθεία της ευρωπαϊκής μας προοπτικής.

Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η εποχή της αφθονίας έχει περάσει ανεπιστρεπτι και θα πρέπει όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά να δουλέψει δυο και τρεις φορές περισσότερο για να ζήσει λίγο χειρότερα παρότι πριν. Όποιος νομίζει ή πιστεύει υποσχέσεις για κάτι πιο εύκολο πλανάται πλανην οικτραν.