Πορτογαλία: Υπό κλοιό διαδηλωτών η ψήφιση του προϋπολογισμού | Κινητοποιήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκες χώρες

Σε κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών ψηφίστηκε χθες Τρίτη από το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ο προϋπολογισμός για το 2013, που επιβάλει μια άνευ προηγουμένου λιτότητα...ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται να επιτρέψει στην χώρα, που τελεί υπό διεθνή χρηματοπιστωτική βοήθεια, την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Ο προϋπολογισμός για το 2013 υιοθετήθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία, που υποστηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Το σύνολο της αντιπολίτευσης της Αριστεράς ψήφισε κατά του προϋπολογισμού.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης» δήλωσε πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, αναγνώρισε ωστόσο, ότι «οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2013, είναι σημαντικοί». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2013, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία μπροστά από το Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, κατόπιν αιτήματος των συνδικάτων, κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του σχεδίου για τη χορήγηση βοήθειας στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Με στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου θέλει να εξοικονομήσει 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν σε ποσοστό 80% από νέες αυξήσεις των φόρων. Την ώρα που η Πορτογαλική οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση και η ανεργία φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ, η νέα αυτή δέσμη μέτρων λιτότητας προκαλεί αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις. Στο περιθώριο της γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, στη διαδήλωση που έγινε μπροστά από την Εθνοσυνέλευση, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την Αστυνομία, κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο στην Πορτογαλία.
 
Κινητοποιήσεις κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας στην υπόλοιπη Ευρώπη 

Συνεχίζονται και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έντονες αντιδράσεις  για τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Στην Ισπανία οι μεγάλες περικοπές ύψους 9 δισ. ευρώ στην Υγεία έβγαλαν τους γιατρούς στους δρόμους.

Στις Βρυξέλλες κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έριξαν χιλιάδες λίτρα γάλακτος στον δρόμο (φωτό), ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.