ΔΝΤ και Γερμανία σε πλήρη αντιπαράθεση για την ελληνική οικονομία!

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί. Αυτό είναι δεδομένο. Ωστόσο αυτό που αποτελεί πλέον μείζον ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής της δόσης.

Η δόση θα καταβληθεί εφάπαξ ή διαιρεμένη σε επιμέρους.. δόσεις; Και τελικά πότε θα εκταμιευθεί; Η Ελλάδα έπραξε όσα είχε δεσμευθεί να πράξει. Την περασμένη Τετάρτη τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν από τη Βουλή, ενώ σε δύο 24ωρα από τώρα θα πραγματοποιηθεί και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013. Κι όμως ακόμη πέπλο μυστηρίου καλύπτει το εξής καυτό ερώτημα: Πότε και πως θα εκταμιευθούν τα 31,5 δισ. ευρώ;

Είναι ξεκάθαρο πως οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας για τον τρόπο αναχρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από τη 2ετή παράταση του ελληνικού προγράμματος καθυστερούν τις αποφάσεις για την καταβολή της δόσης.

ΔΝΤ και Γερμανία βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση όσον αφορά τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που γεννά η 2ετής παράταση. Την ώρα μάλιστα που το ύψος του χρηματοδοτικού κενού παραμένει ακόμη ασαφές. Μπορεί να ξεκινά από 13 -15 δισ. ευρώ, με βάσει κυβενητικές εκτιμήσεις, ωστόσο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ύφεση, δεν διστάζουν να το τοποθετούν στα 25 δισ, ή ακόμη και στα 30- 40 δισ. ευρώ.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο για το χρηματοδοτικό κενό της παράτασης του Μνημονίουν απειλεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας, επαναφέροντας στο προσκήνιο νέα σενάρια για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Οι δανειστές της χώρας δεν μπορούν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για τον τρόπο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις που πέφτουν καθημερινά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ μιλά ανοιχτά για μεγαλύτερη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες από την πλευρά τους αντιδρούν στο ενδεχόμενο να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στην Αθήνα. Προτάσεις όπως νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, με τους πιστωτές της χώρας ωστόσο να παραμένουν διχασμένοι.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν κορυφωθεί και ενώ ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της τρόικας για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση των δανειστών πιθανότατα θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 16 ή 19 Νοεμβρίου. Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι η επόμενη καυτή πατάτα των πιστωτών της χώρας, για το οποίο εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, χωρίς ωστόσο ακόμη τίποτα να έχει οριστικοποιηθεί. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, είναι η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα, η παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων, η επαναγορά ομολόγων, ενώ ακόμη και ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος, με την εμπλοκή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΚΤ (ΟSI). Η τελευταία λύση προκρίνεται εντόνως από το ΔΝΤ, με την Ευρωζώνη ωστόσο να εμφανίζεται αντίθετη.

Είναι βέβαιο πως μπροστά στο φόβο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, θα υπάρξει άμεσα πολιτική δήλωση από την πλευρά των δανειστών, η οποία θα πρέπει να αποσαφηνίζει τον τρόπο και τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.