Οικολόγοι Πράσινοι: «Κάτω η Δικτατορία της Λιτότητας»

«Αυτή είναι η στιγμή, εδώ και τώρα, για να αποφασίσουμε με ποια έργα θα δοθεί επανεκκίνηση και προοπτική στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Χρόνο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στην Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, από την Αθήνα, στην οποία διεξάγει το τριήμερο 17ο Συμβούλιό του... 
 
Στη συνέντευξη Τύπου- που ακολούθησε τη δημόσια συζήτηση με την οποία ξεκίνησαν, σήμερα το πρωί, οι εργασίες του Συμβουλίου- με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών και συμπροέδρων της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, Ρεμπέκα Χαρμς και Φιλίπ Λαμπέρ, καθώς και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, τονίστηκε η ανάγκη κοινωνικής Ευρώπης, που θα δώσει ανάσα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία.

«Τα μέτρα λιτότητας», όπως είπε ο Ντ. Κον Μπεντίτ, «δεν οδήγησαν πουθενά. Τώρα είναι η στιγμή για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, να δοθούν χρήματα που θα επενδυθούν σε νέα οικονομία, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Το χρέος μπορεί να περιμένει για μετά». Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε και την επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ελληνική διοίκηση και πολιτική, που είναι ευθύνη και της ελληνικής κοινωνίας.
Στην εκδήλωση οι Οικολόγοι Πράσινοι
ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Κάτω
η Δικτατορία της Λιτότητας»

«Όλοι οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο είπαμε ότι ο δρόμος της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά. Βλέπουμε το δημόσιο χρέος υψηλότερο και θα παραμείνει έτσι για όλη τη δεκαετία, ενώ βαθαίνει η ύφεση καθώς παρατείνεται. Αυτό, αν δεν γίνει αντιληπτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει» είπε η R. Χαρμς και πρόσθεσε: «Εμείς οι Γερμανοί θεωρούσαμε τους εαυτούς μας ασφαλείς, αλλά η ύφεση φθάνει τώρα και στη Γερμανία», επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη μία σταθερή και δημοκρατική Ένωση, με κοινωνικό προφίλ και μια οικονομία που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

«Σήμερα, χρειαζόμαστε πράξεις. Ζητάμε ευρωπαϊκή και δημοκρατική λύση στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν άλλες διαδρομές» είπε ο Νίκος Χρυσόγελος, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να αλλάξουμε, ως κοινωνία και ως πολιτική, αλλά μέσα στην Ευρώπη».

Γι’ αυτό και ζήτησε την προσαρμογή των πολιτικών στην ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε οι όροι του μνημονίου να είναι φιλικοί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αναφέρθηκε στην ανάγκη πηγών χρηματοδότησης, πάταξη της φοροδιαφυγής που ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ, αποτελεσματικότητα της διοίκησης και καινοτόμους τρόπους για ανάπτυξη κοινωνικής οικονομίας.

«Εμείς αισθανόμαστε κοντά στους Έλληνες, συμμεριζόμαστε και τον θυμό των πολιτών, ο οποίος όμως πρέπει να μετατραπεί σε αντιπερισπασμό», είπε ο Κρ. Λαμπέρ, σημειώνοντας ότι είναι υπεραπλουστευτικό αυτό που προτείνει η αριστερά, καθώς η λύση μπορεί να είναι κάπου στη μέση.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, έχει αυτή τη δυναμική, αλλά χρειάζεται χρόνο και πολιτική αλλαγή, αυτό είναι πάνω από προφανές», είπε ο ίδιος και κατέληξε: «Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί. Αν πέσει η Ελλάδα, θα πέσουμε και εμείς. Δεν θα σωθεί ούτε η Γερμανία».