Κριστίν Λαγκάρντ: Γραπτή δήλωση με τα βασικά σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup και συνάμα στo επόμενo βήμα από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή δήλωσή της που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον...

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «στο σύνολό τους, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή (της Ελλάδας) στις αγορές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της».

Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».