ΔΕΗ: Επιμένει σε αυξήσεις από 14% έως 49%!

Την πρόταση για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 49% επανέλαβε ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός (φώτο)...

Ο κ. Ζερβός δήλωσε πως η αύξηση αυτή θα αφορά την πιο χαμηλή κατηγορία από 0 έως 800 κιλοβάτ και θα επιφέρει αυξήσεις μέχρι και 10 ευρώ το μήνα για τα τιμολόγια της κατηγορίας αυτής στην οποία υπάγονται 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες άνω των 800kw η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ η μέση κατανάλωση στη χώρα μας είναι 1400 με 1600kw.

Συγκεκριμένα:
  • 0-400 κιλοβατώρες, περίπου 5 ευρώ
  • 400-800 κιλοβατώρες, 10 ευρώ
  • 800-3000 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, 15 ευρώ
  • 3000 και άνω κιλοβατώρες 20 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτηρίζει σχεδόν υποχρεωτική την αύξηση λόγω Μνημονίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανάπηροι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000. Υποστήριξε κοινώς, πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις για τους 300.000 καταναλωτές που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Η πρόταση της ΔΕΗ είναι η αύξηση αυτή να γίνει σε 3 στάδια εντός του επόμενου 6μήνου

"Από 1η Ιουλίου τα τιμολόγια πρέπει να είναι κοστοβαρή, είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες και το μνημόνιο.

Αυτό υπάρχει από το πρώτο μνημόνιο, από το 2010 δηλαδή, η λογική ήταν ότι θα γίνει σταδιακή προσαρμογή που έγινε όμως μόνο εν μέρει και καλούμαστε μέσα στο επόμενο 6μηνο να καλύψουμε την διαφορά που δεν καλύφθηκε με ήπιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτου που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές. Ωστόσο η μόνη του αναφορά ήταν στην αρχική του τοποθέτηση που είπε χαρακτηριστικά:

"Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός για αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε".

Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις προχθές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια 

Αύριο Πέμπτη περνά από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η πρόταση της ΔΕΗ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό αναφέρουν πηγές στο "Έθνος", προσθέτοντας ότι η γνωμοδότησή της θα αποσταλεί την ίδια μέρα ή το αργότερο την Παρασκευή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αποφασίσει για το τελικό ύψος των αυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ανάγκη κάλυψης δαπανών της συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσό η επιχείρηση ζητά να το ανακτήσει με τις αυξήσεις στη χαμηλή τάση. Πηγές θέλουν, τη ΡΑΕ να ψαλιδίζει κατά περίπου 20% τη συνολική δαπάνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί το ποσοστό των αυξήσεων που ζητά η ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα η ΡΑΕ θα αποφασίσει για το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ είναι οι λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις. Οι ρυθμιζόμενες αφορούν στα τέλη συστήματος και δικτύου. Αυτές κατά τις πληροφορίες του "Έθνους" θα μειωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι άλλο όφελος για τους καταναλωτές.

Η ΡΑΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνει αίτημα της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ).

Παράλληλα, θα εγκρίνει και τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.