Αλέξης Τσίπρας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης και θα τα καταφέρει" (βίντεο)

Χιλιάδες κόσμου, αντιπρόσωποι και μη, μέλη και φίλοι, νέοι και λιγότερο νέοι, ένα ψηφιδωτό από ανθρώπους που μέσα στις δύσκολες μνημονιακές εποχές βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα πλημμύρισαν χθες το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας... δίνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα στην έναρξη των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Μια διαδικασία που αποτελεί το πιο καθοριστικό βήμα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσιπρα, για το μέλλον του χώρου, αφού θέτει τις βασεις για τον νέο πολιτικό οργανισμό, για το νέο κόμμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Με το επιβλητικό κόκκινο φόντο και σύνθημα: "Χτίζουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης", ο Αλ. Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος με τον κόσμο να φωνάζει "ήρθε η ώρα της Αριστεράς". Τον ανήγγειλε ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρώτα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο συντονιστής της Γραμματείας Κ. Αθανασίου, που ανάμεσα σε άλλα μίλησε για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. "Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ψήφος ανάθεσης, πρέπει να είναι ψήφος συμμετοχής και ψήφος κοινού αγώνα" τόνισε.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σύντομη για τα δεδομένα αρχηγών, περιεκτική σε νοήματα ωστόσο, μπορεί να χωριστεί σε τρία κομμάτια: Ένα για την Αριστερά, την ηρωική ιστορία της Αριστεράς στον τόπο μας, τις παρακαταθήκες που έρχονται από το παρελθόν και μας πάνε μέχρι σήμερα και ακόμη πιο μακριά. Την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, τους αγώνες των τελευταίων 20 ετών που τον έφθασαν μέχρι εδώ. Το κόμμα που οικοδομείται σήμερα, "ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους", ένα κόμμα που αφήνει πίσω του, όπως είπε, τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς, ένα κόμμα σε άμεση και παράλληλη σχέση με τα κινήματα. Σε αυτό το πρώτο κομμάτι εντάσσεται και το νέο προσκλητήριο που απηύθυνε προς το ΚΚΕ. "Θα επιμείνουμε", είπε, παρά την εχθρότητα, την κριτική με τα επιχειρήματα της Δεξιάς. "Πρέπει να επιμείνουμε στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς" συνέχισε.

Τρικομματική κυβέρνηση συγκάλυψης 

Το δεύτερο κομμάτι ήταν το μέτωπο που σήκωσε με την τρίτη κυβέρνηση του Μνημονίου: "Την κυβέρνηση των 20 δισ. μέτρων κα της ομηρείας μέχρι το 2040 που από χθες (σ.σ.: την προχθεσινή καταψήφιση της Εξεταστικής για το Μνημόνιο) είναι και κυβέρνηση συγκάλυψης των σκανδάλων". "Παριστάνει τον πρωθυπουργό ενώ έχει παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα" είπε για τον Αντ. Σαμαρά. Σήκωσε όμως μέτωπο και στις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού, της ισχυρής Ελλάδας, με το μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε στην κρίση. "Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές" το σύνθημα που ακούστηκε από τους νεολαίους και επανέλαβε από το βήμα ο Αλ. Τσίπρας. Και μετά το ξεμπρόστιασμα του "θριάμβου" του Eurogroup, "μία απόφαση χωρίς λύση", προχώρησε στην αναγκαιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Το τρίτο και πιο σημαντικό μέρος της ομιλίας του, καθώς αφορά το μέλλον, το μέλλον όχι μόνο της Αριστεράς αλλά του τόπου, και, τηρουμένων των αναλογιών, της Ευρώπης. "Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τον λαό στους δρόμους να διεκδικεί και να αγωνίζεται δεν υπάρχει σενάριο καταστροφής" τόνισε, για να σημειώσει με νόημα: "Είμαστε έτοιμοι. Σαν έτοιμοι από καιρό". Έδωσε διαστάσεις μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του Μεσαίωνα και του Διαφωτισμού, είμαστε αναγκασμένοι να πετύχυμε και με τη στήριξη του λαού θα τα καταφέρουμε, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι συγκριτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα, η αισιοδοξία. Και συνέχισε: "Κοιτάξτε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους πάνω μας. Όλοι περιμένουν εμείς να γίνουμε η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο". Εξάλλου έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον λαό θα τα καταφέρει: "Θα αναλάβουμε την ευθύνη διακυυβέρνησης της χώρας και, παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης, θα τα καταφέρουμε".

Χιλιάδες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπως προαναφέραμε κατακλύστηκε. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε αφού οι αντιπρόσωποι έφθασαν τις 3.500 χιλιάδες - το μέτρο θυμίζουμε είναι ένα προς 10-, αλλά και ο κόσμος που πήγε να παρακολουθήσει ήταν περισσότερος. Αντιπρόσωποι που προήλθαν μέσα από την πρωτόγνωρη διαδικασία, αφετηρία της οποίας ήταν το καλοκαίρι, η έναρξη της πορείας προς τον λαό, η διεξαγωγή εκατοντάδων ανοιχτών συνελεύσεων μέσα από τις οποίες συγκροτήθηκαν περί τις 500 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα στο ΣΕΦ προτού αρχίσουν οι ομιλίες ήταν η γνώριμη: τραπεζάκια στημένα από νωρίς για τους αντιπρόσωπους που έφθαναν σιγά σιγά από την Περιφέρεια με τα λεωφορεία των οργανώσεων, με αυτοκίνητα και Μέσα από όλη την Αθήνα. Ο φάκελος με το σχέδιο της Διακήρυξης -το οποίο παρουσίασε ο βασικός του συντάκτης Αρ. Μπαλτάς- και ένα μπλοκ για σημειώσεις.

Όσο περνούσε η ώρα ο χώρος γέμιζε. Γύρω στις 7.30 μ.μ. άρχισαν οι αναγγελίες από τα μεγάφωνα να συγκεντρωθεί ο κόσμος στο γήπεδο για να αρχίσουν οι εργασίες. Και στις 8 ακριβως ανέβηκε στο βήμα ο Αλ. Τσίπρας. Ανάμεσα στους χιλιάδες ξεχώριζαν στην πρώτη σειρά ο πρόεδρος της Εθνικής Παραολυμπιακής Ομοσπονδίας Γ. Φουντουλάκης μαζί με παραολυμπιονίκες. Και ακολούθησαν, εκτός από τον Αρ. Μπαλτά, η Σοφία Σακοράφα, που παρουσίασε το σχέδιο λειτουργίας του νέου φορέα, το σχέδιο που θα οδηγήσει στο συνέδριο της άνοιξης.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του σχήματος που γίνεται πια κόμμα, έδωσε με κατηγορηματικό τρόπο απάντηση στις κατηγορίες περί "νέου ΠΑΣΟΚ" (μια φράση πάντως που δεν ανέφερε ρητά). Όπως είπε: "Από το σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα (...) Ας τους το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δεν βαδίζουμε στην πεπατημένη. Είμαστε 'ώριμο τέκνο' μιας νέας εποχής που οι κοινωνικές τάξεις έρχονται πάλι στο προσκήνιο".