Συμμαχία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για απλή αναλογική | Στόχος η μη αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ

Στην καθιέρωση της απλής αναλογικής δείχνουν να συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Την αρχή της πρότασης, ως γνωστόν, έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης...
σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πρότασή του εχθές μιλώντας σε σαράντα δημοσιογράφους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τρίτη στην ίδια πρόταση είχε συμφωνήσει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πάγια πρόταση του κόμματός του, στην οποία επέμενε τα τελευταία χρόνια, όταν έμπαινε στην Βουλή με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δεν φέρνει αντίρρηση επί του θέματος. Στελέχη της Ιπποκράτους επιφυλάσσονται μόνο ως προς την διατήρηση του μπόνους των πενήντα εδρών. Συγκεκριμένα προβεβλημένος βουλευτής φέρεται να εξέφρασε την άποψη σε φιλική συζήτηση ότι οι πενήντα έδρες πρέπει να παραμείνουν και να μοιράζονται στα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ έχει συζητηθεί το θέμα εντός αυτών των κομμάτων και εκφράζεται η πεποίθηση πως το έδαφος είναι πρόσφορο για τέτοια αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφού θεωρούν πως ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κουλτούρα συνεργασιών στη χώρα.

Αλ. Τσίπρας: Φέρτε αύριο το πρωί την απλή αναλογική

Ευθεία απάντηση στα σενάρια και τις πληροφορίες, που φέρουν την κυβέρνηση να προωθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σχετικό σχέδιο, «κόλπο» της τρικομματικής συνεργασίας, για να ανακοπεί η δυναμική του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Τους προκαλούμε να την φέρουν αύριο το πρωί. Με τερτίπια και με κόλπα δεν ανακόπτεται η μεγάλη νίκη του λαού μας που έρχεται» είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «έχει να δώσει μόνο φόβο και καταστροφή, μόνο ψέματα και ακροδεξιές ακρότητες».

«Η καταστροφή είναι εδώ, δεν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να σταματήσει την καταστροφή» συμπλήρωσε.


Πηγή:www.capital.gr