Ανεξέλεγκτος είναι πλέον ο Στουρνάρας

Εκτός ελέγχου είναι πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συμπεριφέρεται προκλητικά ως «υπερπρωθυπουργός» απειλώντας ότι θα παραιτηθεί αν δεν γίνεται ό,τι θέλει ο ίδιος... Ακόμη προανήγγειλε νέα επώδυνα μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο τώρα τις αμυντικές δαπάνες της χώρας και ανοίγοντας τον δρόμο για ενεργό ανάμειξή του στην πολιτική.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καλύπτει την οικογένεια Παπανδρέου για την πιθανή εμπλοκή της στη «λίστα Λαγκάρντ»!

Παρόλο που οδηγεί πάντως τους Ελληνες σε μισθούς πείνας και τη μεσαία τάξη σε εξαθλίωση, αναγνώρισε ότι εκείνος δεν μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα όμως καλεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να τα βγάλουν πέρα με αυτό το ποσόν...

Η συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα μοιάζει με κινούμενη βόμβα και απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης. Σε μπαράζ συνεντεύξεών του εμφανίζεται ως «αντ' αυτών», δηλαδή των δάνειων δυνάμεων, τις οποίες έφτασε στο σημείο χθες να ταυτίζει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Επίσης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μαξίμου για να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, στον οποίο θα στείλει και επιστολή για να τον «καλύψει», να αγνοήσει την απόφαση του δικαστηρίου για το χαράτσι.

Η απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα όμως και προς τον πολιτικό κόσμο και οι απανωτές «αρχηγικές» εμφανίσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στα κόμματα, που βλέπουν έναν «διορισμένο» υπουργό να συμπεριφέρεται με λουδοβίκειο τρόπο επιτιθέμενος σε θεσμούς όπως της δικαιοσύνης για να επιβάλει τις εντολές της τρόικας.

Χθες ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στον real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου έφτασε στο σημείο, αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται, να δηλώσει ότι «δεν ιδρώνει το αυτί μου. Εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Τώρα τι λέει ο Α πολιτικός, ο Β πολιτικός...» προσθέτοντας ότι το έργο του κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Απειλώντας ευθέως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς ισχυρίστηκε ότι «όταν θα εισηγούμαι πράγματα και αυτά δεν θα γίνονται δεκτά, τότε θα παραιτηθώ».

Στο ερώτημα ποια συνεννόηση είναι πιο δύσκολη, με την τρόικα ή με την τριανδρία των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Στουρνάρας έδειξε ότι γι' αυτόν είναι το ίδιο και το αυτό λέγοντας ότι «και οι δύο, νομίζω, είναι εύκολες συνεννοήσεις».

Στο ερώτημα αν θα ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική, προετοίμασε το έδαφος δηλώνοντας: «Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Εγώ έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά εδώ. Δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου».

Κάνοντας σαφή επίθεση στη Δικαιοσύνη, την οποία έχει στο στόχαστρο και η τρόικα, ο κ. Στουρνάρας με απροκάλυπτο τρόπο και με αφορμή το θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ υποστήριξε: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Ετσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Αρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε».

Δεν σταμάτησε όμως μόνο σε αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς να έχει στα χέρια του την επίσημη λίστα Λαγκάρντ, «άδειασε» την επιλογή του κ. Σαμαρά για το ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο, που είχε αναφερθεί στην κατάθεσή του στη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Στο ερώτημα αν υπάρχει το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου σε λίστα ο υπουργός απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό. Είδα όμως διαψεύσεις. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει ένα τέτοιο όνομα μέσα». Για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» πρόσθεσε ότι «την έχουμε ζητήσει, θα έρθει, θα την παραλάβει η διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΟΙΚ και θα την παραδώσει στο ΣΔΟΕ, παρόντος του οικονομικού εισαγγελέα», χωρίς όμως να ανακοινώσει την ημερομηνία που θα έρθει.

Ο κ. Στουρνάρας «άδειασε» την κυβέρνηση και τους αρχηγούς σε ένα ακόμη σημείο, αυτό που αφορά τους μικροομολογιούχους, αποκλείοντας οποιαδήποτε ρύθμιση υπέρ των μικροομολογιούχων στο φορολογικό, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι θα εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε έναν μόνο εργοδότη και θα φορολογούνται στο καθαρό ποσό κέρδους και όχι στον τζίρο, ενώ ισχυρίστηκε ότι με το νέο φορολογικό: «Ευνοούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ».

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα προανήγγειλε: «Αν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια κι αυτό το “δεν πάμε καλά” δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά οφείλεται σε δική μας αβελτηρία, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα». Αναφερόμενος στους τομείς που κινδυνεύουν από ένα νέο κύμα περικοπών, ανέφερε προκλητικά: «Αν κάτι δεν πάει καλά, ίσως οι αμυντικές δαπάνες να είναι ένας πρώτος στόχος».