Ιωάννα Γαϊτάνη: Αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια!

«Μακεδονία» αποκαλεί τα Σκόπια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη (φώτο), τονίζοντας ότι η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το όνομα οφείλεται «στους Έλληνες καπιταλιστές»...

Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija», η Ι. Γαϊτάνη δήλωσε ότι «άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε δηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείτε εσείς: Μακεδονία».

Η ίδια πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη της, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ονομασία. «Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν».

Οι δηλώσεις της έγιναν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Νοέμβριο, όταν και απορρίφθηκε το αίτημα των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.



Οι αντιδράσεις των κομμάτων:
Η Νέα Δημοκρατία
 
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στον κ. Κεφαλογιάννη απάντησε προκλητικά ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώνοντας «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων και στη Ν.Δ.
"Ο άσφαιρος αντιπερισπασμός της Ν.Δ. που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, δεν πείθει κανέναν. Άλλωστε, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο κ. Σαμαράς είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM.

Νεώτερη ανακοίνωση-απάντηση της ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταδικάσει, επιτέλους, τη σύμπλευση της βουλευτή Ιωάννας Γαϊτάνη, της νεολαίας και άλλων στελεχών του, με την προπαγάνδα των Σκοπίων; Περιμένουμε ξεκάθαρη απάντηση.
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο άσφαιρος αντιπερισπασμός της Ν.Δ. που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, δεν πείθει κανέναν. Άλλωστε, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο κ. Σαμαράς είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σαφής από την πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλήθεια η θέση του κ. Σαμαρά ποια είναι σήμερα;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα. Είναι τυχαίο ότι αυτοί που δείχνουν ενθουσιασμένοι από τη δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη είναι η Χρυσή Αυγή;

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το γραφείο Τύπου της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ απέστειλε την εξής ανακοίνωση: «Τα αφελληνισμένα ανδρείκελα του Σύριζα που αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας να απελαθούν πάραυτα στα Σκόπια και να μη ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα».

Και η απάντηση Γαϊτάνη "περί άλλα τυρβάζει"

 Η κ. Γαϊτάνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ διάβασε αρχικά την επίσημη δήλωσή της χωρίς όμως να δεχθεί να κάνει διάλογο με τους δημοσιογράφους του καναλιού.

Η δήλωσή της ήταν η εξής:
“Κάνω μια σύντομη απάντηση στις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής. Το ψέμα και η αντιστροφή της πραγματικότητας αποτελουν παράδοση για τα στελέχη της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Η επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εμού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το επιβεβαιώνει.

Το επιβεβαιώνει η υποτιμιτική εκ μέρους της αναφορά στις διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και συνεργασίας των λαών που συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δικαιούνται να μιλούν για ανευθυνότητα, όσοι συνεργτάζονται ανοικτά με τους τρομοκράτες της Χρυσής Αυγής, μόνο και μόνο για να εκφοβίσουν την αριστερά και το κοινωνικό κίνημα. Είμαστε συνηθισμένοι στις κατηγορίες.

Οι πολιτικοί υπηρέτες των τραπεζιτών μας έχουν κατηγορήσει συχνά, επειδή απαιτούμε μειώσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Αυτοί που καρπώνονται κέρδοι και μίζες δισεκατομμυρίων από τους εξοπλισμούς, τους οποίους δικαιολογούν ακριβώς με την καλλιέργεια εθνικισμών και ψεύτικων φόβων στο λαό”.